Kennelijk hebben veel mensen nog altijd het idee dat een titel iets betekent. Er zijn mensen die hun titel - die bijvoorbeeld uit een vorig leven stamt - nooit gebruiken, ook omdat een paar lettertjes voor je naam niets garanderen over je functioneren.
Andere mensen gaan er wel prat op. Het gevolg is dat je bijvoorbeeld in een gemeenteraad - nadat de vraag is beantwoord of je je titel wel of niet gebruikt - een lijst van de leden ziet, waarbij er veel minder afgestudeerden zijn dan in werkelijkheid. Grappig.
Ik ken wel meer mensen die jokken over hun opleiding, ook in hogere regionen. Ze zijn alleen handig genoeg om het op het juiste moment niet te vertellen en het nooit op schrift te zetten.
Ik ken ook professoren die geen professor zijn. Echt waar.
Het mooiste zou zijn om alle titels af te schaffen en gewoon mensen te laten opschrijven wat ze gedaan hebben. Wat is je werkervaring? Heb je iets geschreven? Wat voor betaalde en of onbetaalde arbeid heb je verricht? Eredoctoraten mogen, maar zonder het recht de titel te gebruiken.
Hetzelfde geldt vanzelfsprekend, zoals hierboven al gesteld, voor gepromoveerden. Professor mag ook niet meer. Een meester is een onderwijzer en een dokter is een arts, maar die noemen we voortaan ook gewoon mevrouw.
Sneuvelen op een verzonnen titel, belachelijk toch?
Rubriek
Sufferd
Terwijl de PvdA de grootste moeite heeft niet-afgestudeerde kandidaten op lijsten te krijgen, jokt een lid over zijn onderwijsresultaten. Eindelijk was er een niet-universitair geschoold iemand, verpestte hij het voor zichzelf door zogenaamd op te scheppen, dat wil zeggen: een hoger diploma te melden.
Uit: De Groene Amsterdammer van
www.groene.nl/1994/25
www.groene.nl/1994/25