Paramaribo – Malaria, dengue, gele koorts, chikungunya. Het lijstje van tropische ziektes die Surinamers kunnen oplopen door een prik van de tijgermuskiet (aedes aegypti) was al best indrukwekkend. Dat daar sinds kort ook het virus zika bij is gekomen, leidt vooralsnog niet tot hysterische taferelen in Suriname.

‘Alertheid is uiteraard geboden, maar er is geen enkele reden tot paniek’, suste de Nederlandse kinderarts Wilco Zijlmans, verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, in januari nog de lezers van ochtendkrant de Ware Tijd.

Niet dat er amper besmettingen zijn. Want wie intussen nog niet zelf ten prooi is gevallen aan zika en de bijbehorende koorts, gewrichtspijnen en rode huiduitslag, heeft vast wel een buur, neef of collega die het virus al wel onder de leden heeft gehad. Alle twaalf geregistreerde Nederlandse zikapatiënten kwamen bovendien terug van een reis naar Suriname. Vreemd is dat natuurlijk niet, want als er iets is waar de Nederlandse ex-kolonie geen gebrek aan heeft, dan zijn het wel rondzoemende muskieten.

Wel geruststellend is dat het land nog geen enkel geval registreerde van een pasgeborene met microcefalie, de aan zika gelinkte aandoening waarbij kinderen worden geboren met een abnormaal kleine schedel. Dat is opvallend, want de allereerste bewezen zika-infectie in Suriname dateert alweer van oktober. ‘Strikt genomen is er vooralsnog geen bewijs van een verband tussen zika en microcefalie’, zegt Zijlmans.

Hij zit daarmee op dezelfde lijn als een Latijns-Amerikaanse studie die eind vorige week werd aangehaald in het tijdschrift Nature. Volgens dat onderzoek zou de plotselinge explosie van microcefaliepatiënten in Brazilië weinig te maken hebben met zika, maar vooral met onderrapportage in het verleden. Zo werden in 2014 slechts honderdvijftig Braziliaanse patiënten geregistreerd, opvallend weinig voor een land met drie miljoen geboortes per jaar.

De Surinaamse overheid blijft zich dan ook concentreren op voorlichting. Tv-spotjes tonen hoe de muskiet te lijf te gaan, in folders wordt aangeraden onder een klamboe te slapen. Van grootschalige operaties als in Brazilië, dat 220.000 militairen de straat op stuurde om broedplaatsen van de muskiet te vernietigen, is geen sprake. In plaats daarvan reist volgende week een onderzoeksteam van het Erasmus MC in Rotterdam naar Paramaribo om met plaatselijke collega’s onderzoek te doen naar het zikavirus en de effecten ervan op het zenuwstelsel.