Straks maken Johnny Depp en Helena Bonham Carter de straten van het Londen van de achttiende eeuw onveilig in Tim Burtons Hollywood-horrormusical Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street.

Tot die tijd is er Ray Winstone in een BBC-verfilming, die een jaar geleden werd uitgezonden en die nu op dvd verschijnt. De cockney Winstone − bekend van zijn rol als de onwillige gangster Gary Dove in Sexy Beast (2000) en als Beowulf in de gelijknamige film − geeft in de BBC-versie van Sweeney Todd een meesterlijke vertolking van de moorddadige kapper. En het is een schitterende productie − nu eens niet als musical, maar als televisiedrama in de stijl van de gothic horror: grijze, koude klinkerstraten, witte, dode gezichten en liters bloed.

Het mooie aan deze versie van het verhaal is dat Sweeney’s motieven goed worden uitgewerkt: wraak die overgaat in moordzucht. De constante sfeer van angst en waanzin kenmerkt het werk. En het theatrale karakter − veel close-ups in de kale, verstikkende ruimte van Sweeney’s salon − draagt ertoe bij dat de gehele productie kwaliteit ademt. De regie is in handen van Dave Moore, bekend van de Poirot-serie van London Weekend Television.

Dave Moore, Sweeney Todd, 2006, 90 minuten