Dat selfmade woman Tóth een succes is, kan niemand zijn ontgaan. Niet alleen maakte zij als eerste vrouw in Nederland de gang naar de beurs en drong zij de mannenwereld van het KNVB-sectiebestuur binnen, zij beheerst haar eigen pr ook tot in de puntjes. Of ze nu een seminar toespreekt, een jury bemenst of tot Best Geklede Vrouw verkozen wordt, de media volgen haar. Ze is vaste gast in Stan Huygens Journaal en een dankbaar object voor de roddelpers. Tóth kan bogen op een indrukwekkende reeks relaties met bekende Nederlanders. Onder wie een internationaal befaamde voetbaltrainer. En zelfs, zo wil een vals gerucht, een nationaal befaamde minister-president.
Ze staat te boek als een vechter, gedreven en eerzuchtig, impulsief en perfectionistisch. Maar geloof het of niet: achter de vrouw die fouten toegeven zwak vindt, schuilt een onzeker en verlegen meisje. Contacten leggen vindt ze niet makkelijk. Op feesten en recepties loopt ze als eerste weg, want, zegt Tóth (52) in een interview, ze is niet goed in praten als het nergens over gaat.
Deze moeder-overste van het uitzendwezen, zoals ze wel is genoemd, leidt haar bedrijf Content Beheer (1400 personeelsleden) met strakke hand. Toch is haar zakelijke doortastendheid altijd verpakt in vriendschappelijk enthousiasme. Als geen ander weet Tóth mensen te stimuleren. Mensen zijn de bepalende factor in een flexibele onderneming, is haar overtuiging. Onder het motto ‘We zijn één grote familie’ investeert ze dan ook veel geld in menselijk kapitaal. De medewerkers delen bovendien in de winst. Die dragen haar daarom op handen. Maar dat mevrouw Tóth - ze laat zich niet snel tutoyeren - het laatste woord heeft, staat wel vast. Ze gaat nooit in discussie over haar eigen functioneren.
Content Beheer heeft 1400 medewerkers in dienst en zesduizend uitzendkrachten. De eerste zes maanden van dit jaar haalde het bedrijf een omzet van 180 miljoen gulden, met een winst van 6,6 miljoen. Daarmee is de uitzendorganisatie nummer vijf in de rangorde (Randstad staat op één). En dat terwijl haar leading lady slechts een hbs A-diploma op zak heeft.
SYLVIA CATHARINA Tóth, geboren in 1944 in Den Haag, heeft een Hongaarse vader en een Frans-Nederlandse moeder. Toen ze vier jaar was verliet haar vader, een zigeunermuzikant, het huis. Haar moeder hertrouwde met een 25 jaar oudere man die zijn stiefkinderen een Spartaanse opvoeding gaf en hun bijbracht dat het aankwam op doen in plaats van denken.
Op haar vijftiende werd ze van school gehaald om net als haar twee jaar oudere broer te gaan werken. Het lyceum voltooide ze in de avonduren. In 1964 kwam ze in dienst bij oud-klasgenoot Paul Hessing, die Content had opgericht in een achterkamertje van zijn moeders manufacturenwinkel. Toen het bedrijf in 1973 was uitgegroeid tot een organisatie met vijftien vestigingen en honderd werknemers, verkocht Hessing zijn bedrijf aan de Engelse beleggingsmaatschappij Bayfine. Tóth, 28 jaar oud, werd aangesteld als directeur.
Tegen ieder advies in kocht Tóth het bedrijf in 1985 voor dertig miljoen gulden terug, met geleend geld. Een fantastische buy out-operatie, bleek achteraf. Toen ze negen maanden later naar de beurs ging, verdiende ze die dertig miljoen in één klap terug. Het bedrijf werd vijf keer zo hoog gewaardeerd als waarvoor zij het had gekocht. Prompt werd Tóth uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 1985.
De publiciteit die dat met zich meebracht, heeft haar succes mede bepaald. De naam Content raakte in brede kring bekend, net als mevrouw Tóth zelf. Zoals ze in een interview met Het Parool zei: ‘Ik weet zeker, als ik op een congres heb gesproken, dat ik de volgende dag in de krant sta. Omdat ik de enige vrouw ben.’
Tóth koestert zich in al die aandacht. Aandacht die ze ongetwijfeld ook te danken heeft aan haar stralende verschijning. Ze is ijdel. Ze spendeert kapitalen aan kleding en cosmetica, en loopt altijd op hoge hakken. Waar Tóth verschijnt, ontpoppen kille technocraten zich plots als galante mannen. Dat ze nog altijd een eenling is in de mannenwereld van zakenlui, deert haar niet. Ze zal zich nooit kwetsbaar opstellen, zegt ze. Dat werkt averechts. Mannelijke personeelsleden zijn bij haar wel eens in tranen uitgebarsten, maar niemand zag haar ooit geëmotioneerd. ‘Dat kan ik me niet permitteren.’
Dat ze als succesvolle zakenvrouw seksueel aantrekkelijk èn intimiderend is, weet Tóth. Maar wat er ook waar is van de geruchten in de pers over haar affaires met bekende Nederlanders, feit is dat ze herhaaldelijk minder gelukkige herenkeuzes maakte. Haar eerste huwelijk strandde na korte tijd omdat ze volledig in haar werk opging. Het tweede, met een Amerikaan, hield langer stand, zij het als lat-relatie; haar man aardde namelijk niet in Nederland en zelf weigerde ze haar carrière hier op te geven. Vorig jaar juni trad ze voor de derde maal in het huwelijk, met Pierre Vinken, voormalig topman van Reed Elsevier. Maar ook dit huwelijk is inmiddels weer ontbonden.
TOPMANAGER TOTH mag worden aanbeden door mannen en bewonderd door vrouwelijke carrièremakers, feministen hebben geen goed woord voor haar over. Ze verwijten Tóth dat ze zich te weinig inzet voor vrouwenemancipatie. Hoewel het middenkader van Content Beheer voor zo'n zeventig procent uit vrouwen bestaat, is in het managementteam tot op heden slechts één vrouw doorgedrongen.
‘Ze komen er heus wel’, reageerde Tóth ooit op vragen daarover. Positieve discriminatie vindt ze een belediging voor vrouwen. Ze weigert voor een zaal met alleen vrouwen te spreken, net zoals ze een rotaryclub weigert waar alleen mannen worden toegelaten.
Toen Jos Staatsen haar vorig jaar vroeg voor het sectiebestuur van de KNVB, was het wel even schrikken. Tóth opereert al twintig jaar in een mannenwereld, maar dit was wel héél erg een mannenwereld. Ze zei pas ja toen ze overtuigd was dat ze was gekozen vanwege haar kwaliteiten en niet omdat ze vrouw is. Achteraf is de voetbalwereld haar erg meegevallen, zei ze in NRC Handelsblad: ‘Ik kreeg bloemen bij de eerste vergadering en ben echt met alle egards behandeld’.
Haar benoeming bij de KNVB kwam op het moment dat een aantal televisieproducenten hun plannen presenteerden voor de rechten van het betaald voetbal. Dat kwam haar op de verdenking van belangenverstrengeling te staan - ze is ook commissaris bij Endemol. Die verwijten wuift Tóth weg. De constructie van het sportkanaal is buiten haar om gegaan, zegt ze.
Dol op sport is Tóth altijd geweest. Vooral op tennis. Al tien jaar gaat ze naar Wimbledon, volgens haar het leukste uitstapje van het jaar. Maar ook bij de US Open, het WK voetbal en de Grand Prix van Monte Carlo is ze te vinden. De marathon in New York volgde ze ooit vanuit een helikopter.
Behalve van sport houdt Tóth van sportwagens. Vroeger koos ze haar vriendjes uit op de auto die ze reden. De Porsche die ze een tijdje te leen had, vond ze fantastisch. ‘Of je een beest onder je hebt.’ Voor zichzelf vindt ze zo'n auto te patserig. Hij past niet bij het beeld dat ze van zichzelf creëert. Ze houdt het bij een Rover.
Ondanks haar drukbezette leven (ze houdt er zestien nevenfuncties op na, waaronder het voorzitterschap van het Ronald McDonald Kinderfonds en een commissariaat bij Koninklijke Bijenkorf Beheer) beweert de zakenvrouw tijd over te houden voor huiselijke genoegens. Tóth is dol op koken. Als ze veertien mensen krijgt, tovert ze binnen een uur een zevengangendiner op tafel. Hoe ze dat doet? ‘Gewoon een kwestie van organiseren.’
Waarom Tóth afstand deed van haar meerderheidsbelang in Content Beheer - haar aandeel gaat terug van 50,3 naar ongeveer 10 procent? Naar eigen zeggen om een einde maken aan de geruchten over overname. Vooral Vendex zou interesse hebben in het bedrijf.
Maar blijft het bij de verkoop van aandelen (die ze netjes gespreid zal verkopen, heeft ze beloofd, en waarvan ze de opbrengst voor een deel in het Ronald McDonald-fonds zal storten), of is ze op zoek naar een nieuwe uitdaging? Tóth gaat de politiek in, wordt in sommige kringen gefluisterd. In de voetbalwereld schijnen ze het zeker te weten: Tóth wordt de eerste vrouwelijke premier van Nederland.