Ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van twee sleutelwerken van Theodor W. Adorno over cultuurkritiek en maatschappij, Prisma’s en Zonder richtlijn, vindt op 19 en 20 september een symposium plaats over de actualiteit van zijn cultuurkritiek.

Met lezingen en discussies die ingaan op de vertaalde teksten en hun belang voor hedendaagse reflecties over kunst en cultuur. Hoe dient in het licht van Adorno’s werk tegenwoordig de kunst van de kritiek eruit te zien?

Georganiseerd door Octavo publicaties i.s.m. het Goethe-Institut Amsterdam, De Appel arts centre en de Universiteit van Amsterdam/Amsterdam School for Cultural Analysis.

19 september - keynote lezing
Adorno and the Palace of Culture door Alexander García Düttmann

García Düttmann zal in De Appel ingaan op Adorno’s opvattingen over cultuur naar aanleiding van Adorno’s opmerkelijke uitspraak dat cultuur ‘stinkt’, te vinden in het laatste hoofdstuk van Negatieve Dialectiek. Deze stelling wordt verhelderd en genuanceerd door haar te verbinden aan andere teksten van Adorno waarin cultuur het centrale thema vormt.

Alexander García Düttmann studeerde filosofie in Frankfurt bij Alfred Schmidt, en in Parijs bij Jacques Derrida. Tegenwoordig doceert hij filosofie en visuele cultuur aan Goldsmiths in Londen. Behalve over het werk van Theodor W. Adorno publiceerde García Düttmann o.a. over beeldende kunst, cinema en deconstructie.

20:00 - 22:00 uur
De Appel arts centre
Prins Hendrikkade 142
1011 AT Amsterdam
Gespreksleider: Johan Hartle (UvA)
Voertaal: Engels
Gratis toegang
Reserveren: +31 20 6255 651 of info@deappel.nl

20 september - Symposium
Een symposium met vier lezingen waarin de centrale begrippen en thema’s in Adorno’s boeken Prisma’s en Zonder richtlijn het uitgangspunt vormen, gevolgd door een rondetafelgesprek waarin de relevantie van Adorno’s denken voor een kritiek van de hedendaagse cultuur en maatschappij centraal staat.

Lezingen: Thijs Lijster, Sudeep Dasgupta, Josef Früchtl en Johan Hartle
Rondetafelgesprek o.l.v. René Gabriëls en Thijs Lijster met: (o.a.) Merijn Oudenampsen, Bas van Putten en Ad Verbrugge

13:00 - 18:00
Goethe-Institut Amsterdam
Herengracht 470
1017 CA Amsterdam
Voertaal: Engels en Nederlands
Gratis toegang
Reserveren: +31 20 5312900 of
info@amsterdam.goethe.org