Het is niet handig iemand dood te wensen als je het niet met hem eens bent. Je bereikt er niet veel mee. Vooral ellende, en je tegenstander wordt er sterker van. Maar het tegengestelde vind ik ook niks. Die mensen die in praatprogramma’s een mening verkondigen maar net doen of het geen mening is. ‘Je kunt je afvragen of dat een verstandige beslissing is geweest’, zeggen ze. Of: ‘Ik kan me voorstellen dat dat vragen oproept.’ Hoor je zoiets voor het eerst, dan vind je dat misschien een elegante manier van discussiëren. Maar na honderd keer is de elegantie er af. Het is omslachtig en leugenachtig. Als je je graag ergert, kom je tijdens een gemiddeld avondje televisie aardig aan je trekken.
Waarom weet ik niet, maar ik stoor me ook aan oubollig taalgebruik. Zoals de eerste auto’s waren gemodelleerd naar koetsen waren de eerste televisieprogramma’s opgezet als een avondje-uit. Variété! Als het even kon zei de presentator: ‘Gaat u er maar eens lekker voor zitten.’ En dan gingen als het ware de gordijnen open. Alleen waren er geen gordijnen. Dus na verloop van tijd verdween dat circustoontje van de buis. Maar niet helemaal. Nog altijd is er iemand die tegen mij zegt, als ik voor de televisie zit: ‘Dames en heren! Graag uw aandacht voor de wereldberoemde violist, die nu het prachtige adagio voor ons gaat spelen.’
Begin deze maand viel mijn oog op een berichtje over de FNV. Ik heb me tot voor kort nooit in de FNV verdiept. Waarom zou ik, als kleine ondernemer. Zo heette dat vroeger. Maar tegenwoordig heet dat anders: ik ben nu een zelfstandige zonder personeel. En met de zogeheten zzp’er mag de FNV zich graag bemoeien. De pensioenen komen in gevaar! Ze sluiten geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af! De zelfstandigenaftrek kost de schatkist 1,8 miljard! Over zelfstandigen met personeel hoor ik de FNV nooit, maar zelfstandigen zonder personeel zien ze als een gevaar voor onze samenleving.
En sinds de FNV zich ongevraagd met mij bemoeit, volg ik ze in het nieuws. Via de NRC kwam ik achter iets wat BNR Nieuwsradio heeft ontdekt: ‘FNV heeft geen schoonmakers in dienst, ondanks eigen eis.’ Opmerkelijk. De FNV eist van bedrijven en van de overheid dat ze schoonmakers in dienst nemen. Maar zelf doet de FNV daar niet aan mee.
Twee jaar geleden was er een actie tegen de FNV. De schoonmakers maakten de FNV-kantoren niet meer schoon. Ze wilden een betere cao, en dat trof de FNV zelf. Maar een jaar later kon BNR berichten dat de FNV zijn schoonmakers nog niet in dienst had. Voorzitter Ton Heerts in dat bericht: ‘Dat is bij ons ook een discussie. Op sommige plaatsen wel, maar door de fusie hebben we dat niet allemaal in kaart. Ook bij de FNV is een discussie op gang gekomen om niet meer alles uit te besteden maar ook weer mensen onderdeel te laten zijn van onze eigen medewerkers.’
En nu, 2 februari 2016, we zijn weer een jaar verder, laat BNR weten: ‘De FNV boekte precies een jaar geleden een groot succes; de overheid beloofde schoonmakers weer in dienst te nemen. En dat gebeurt sinds begin dit jaar ook. Maar als het over haar eigen organisatie gaat, gelden blijkbaar andere maatstaven. Vorig jaar zei de bond dat er intern een discussie was opgestart over het ook zelf weer in dienst nemen van schoonmakers. Nu zegt algemeen secretaris Leo Hartveld van de FNV dat de bond die optie aan het “onderzoeken” is. Op korte termijn hoeven de schoonmakers die de burelen van FNV-bestuurders poetsen niet te rekenen op een contract bij de bond. Volgens Hartveld kan daar wegens de fusie en de zoektocht naar een nieuw pand pas volgend jaar naar gekeken worden.’
Zo noemen we dat: discussie! En een jaar later: onderzoek! Wat is dit nu weer voor taalgebruik? Misschien is het niet leugenachtig, een beetje oubollig is het wel. Maar het lijkt me vooral: een béétje dom. En misschien ook: een beetje arrogant. Laten we hopen dat het berichtje niet opvalt, zullen ze bij de FNV hebben gedacht. Schoonmakers lezen de NRC niet, en naar BNR luisteren ze niet. Misschien valt het mee!
Ik weet het niet, ik weet niet veel van de FNV, maar zo ongeveer moet het toch zijn gegaan. Dus wat krijgen we over een jaar te horen? Het is een duivels dilemma, we hebben het onderzocht, maar we hebben nu een extern bureau ingeschakeld voor een vervolgonderzoek?