AMSTERDAM – Drie mensen die ervan worden verdacht een taart te hebben gegooid naar Pim Fortuyn zijn gistermorgen gearresteerd. De 55 rechercheurs die de moord op Fortuyn onderzoeken, gaan ook na of de verdachten banden onderhouden met de vermeende moordenaar Volkert van der G. Vooralsnog zijn daarvoor geen aanwijzingen, laat minister Korthals van Justitie weten.

Bij de presentatie van Fortuyns boek De puinhopen van acht jaar Paars, half maart, bekogelden actievoerders van de Biologische Bakkers Brigade hem met taarten, die volgens advocaat Oscar Hammerstein gevuld waren met kippenstront en braaksel. Volgens de gooiers zelf ging het om vanilletaarten. De stank die journalisten roken, zou afkomstig zijn uit een potje met boterzuur. Justitie stelde een onderzoek in nadat Fortuyn op 5 april aangifte had gedaan, waarbij hij volgens Hammerstein had moeten verklaren dat het ‘wel pijn had gedaan’.

Volgens persofficier Kole is het verklaarbaar dat de taartgooiers pas na twee maanden zijn gearresteerd. ‘Zij zijn gefilmd, maar ze droegen natuurlijk geen naambordje. Het was moeilijk om hun identiteit te achterhalen.’ De LPF en de advocaten van Pim Fortuyn uitten de laatste tijd felle kritiek op het trage verloop van het onderzoek.