Het is even wennen: wie in Duitsland zegt dat hij de nieuwe Nederlandse euthanasiewet toejuicht, deugt niet. Je bent «goed» wanneer je de wet als een «vrijbrief tot doden» bestempelt. En wie wil in de BRD niet bewijzen goed te zijn? «Vergis je niet», zo sprak minister van Justitie Herta Däubler-Gmelin (SPD) afgelopen week, «de Sterbehilfe die de Nederlanders hebben gelegaliseerd, is niks anders dan euthanasie.» Euthanasie is iets van de nazi’s. Wie zich ermee inlaat, pleegt «Tabubruch».

In november, toen het euthanasiewetsontwerp in de Nederlandse Tweede Kamer kwam, formeerden de Duitse rood-groene coalitie én de oppositiepartijen er, samen met de kerken, artsenorganisaties en bijna alle media, een eenheidsfront tegen. De BRD leek zowaar even een DDR. Het commen taar in de links-liberale Berliner Zeitung was exemplarisch: waar eerst het «geweten» van de arts de «goede weg in het duister» wees, maakte het buurland nu regels, «en waar regels zijn, zullen die spoedig worden misbruikt». De bewijsvoering liep via Goebbels’ euthanasiepropagandafilm Ich klage an en de mongooltjes. De alternatieve tages zeitung zag in de euthanasieregeling vooral een snood kapitalistisch plan om de afzetmarkt voor medicijnen te vergroten.

Vorige week ontdekte Duitsland dat Nederland nóg een Kamer had. Het georakel over de Tabubruch en de Lizenz zum Töten begon opnieuw.

Opvallend was dat de strikte voorwaarden waaronder euthanasie is toegestaan nu keurig werden vermeld in de meeste Duitse media — dat was in november wel anders. Even opvallend was dat deze feiten niet de minste invloed leken te hebben op het oordeel van minister, arts en dominee.

Maar het Duitse volk is wakkergeschud. Op 11 april, toen de euthanasiewet een feit was, meld de Der Tagesspiegel dat in Duitsland slechts een minderheid voor hetzelfde recht strijdt — en peperde de lezers de gevaren nogmaals in. Nog geen drie dagen later haalde de krant een steekproef aan, waaruit zou blijken dat meer dan tachtig procent van de bevol king voor legalisering van de «Sterbehilfe» is. Het eenheidsfront wankelt. De commentator van tageszeitung noemt de Nederlandse wet nu «terecht». Kranten van diverse signatuur en de conservatief-liberale FDP roepen op tot een debat: sterven mag geen «boulevardthema» blijven. Wanneer premier Kok zijn aangekondigde bekeringsoffensief jegens Duitsland gaat beginnen, zal hij de media, burgers en FDP moeten mobiliseren om zijn politieke vrienden tot rede te brengen.