Te gek, Halbe

Kijk je ’s ochtends op Twitter voor de ochtendophef: deze keer richtte het ochtendhumeur der natie zich voor een flink deel op Halbe Zijlstra, merkte ik.

‘Halbe Zijlstra?’ dacht ik. Waarom niet Trump? Of Erdogan? Of gewoon Wilders of Samsom?

Halbe had, zo sijpelde een beetje door, de mensen boos gemaakt met uitspraken in een interview.

Waarom men precies boos was op Halbe was me niet meteen duidelijk. Ik las wat onsamenhangende algemeenheden, meestal van mensen met een al eerder uitgesproken sympathie voor een andere partij dan die van Halbe.

Ik ontvouwde de digitale Trouw, waar het interview in scheen te staan, en las bij de koffie het vraaggesprek met Halbe waar men zich zo druk over had gemaakt.

En wat bleek? Halbe is een linkse hippie.

Ik las linkse praat uit zijn mond over vrouwenrechten. En onder meer over hoe conservatieve lui met homoseksualiteit dienden om te gaan volgens Halbe. En dat zou hij ze gaan vertellen ook. En de geestelijke moest ook zijn plek kennen. Daar kwam het relaas van Halbe wel zo’n beetje op neer.

Allemaal heel herkenbaar voor mij natuurlijk. Ik waande me weer terug in de hippieschoot van de early seventies bij ons thuis.

Wanneer paus Paulus op de staats-tv een moordenaar werd genoemd werd er instemmend geknikt. En homo- en vrouwenrechten. Dat kreeg ik met de biologische paplepel ingegoten.

Ik las verder. Journalisten, cabaretiers en uitgevers moeten zichzelf in de visie van Halbe niet censureren ten opzichte van de lange tenen van het geloof. Dat kende ik ook nog van vroeger. Reve en zo. Het Ezelsproces.

Ik rook al bijna weer de wietlucht. ‘Echt een te gekke vogel’, zou mijn Duitse hippie-stiefpa met zijn prins Bernhard-accent hebben gezegd over Halbe.

Halbe is dus in zijn diepste ik een hippie.

Ook al zit hij strak in het pak en heeft hij het voorkomen van een weinig inschikkelijke en nogal rechtse VVD-politicus. Opmerkelijke combi.

Dermate opmerkelijk vond ik dat dat ik op dat Twitter dat moest vermelden: ‘Halbe is een hippie.’

Las Zijlstra interview. Stevig traditioneel linkse seculiere praat over vrijzinnig progressieve waarden. Halve hippie die Halbe #lovepeace

— Eddy Terstall (@eddy_terstall) 19 februari 2016

Het werd een nog betere dag qua hippie-gehalte.

De vice-premier nam in zijn persco het stokje van Halbe over. Nog meer hippietalk, tegen geloofsdwang deze keer. En voor vrijheid om waar dan ook in te geloven. Voor de homoseksuele medemens. Ook weer de hele mikmak.

Het conservatief christelijke journaille in de zaal had het blijkbaar niet zo op de geitenwollen-sokkentaal van de vice-premier. Waarschijnlijk vonden ze hem stiekem zelfs een nozem. ‘Ja maar moet dat nou. Is het geloof in de Here dan niet meer beschermd?’

Jawel hoor, legde de vice-premier uit. Geloof vooral wat je wilt. Maar als je probeert om dat anderen op te leggen, dan is dat bepaald niet cool.

Te gek man, dacht ik.