Zijn het koddebeiers, daar bij de AIVD? Zijn het sloddervossen? Zijn het kinderlijke geesten die maar wat aan rotzooien? Ik geloof het niet. Ze weten bij de Hofstadgroep binnen te dringen, ze weten in het geheim microfoontjes achter muren te plaatsen, ze zijn in staat gesprekken af te luisteren, ze arresteren door Amerika gezochte ernstige terroristenverdachten. Ze zijn dus niet stom.

Maar toch. Filmrolletjes die niet worden ontwikkeld, banden die niet worden afgeluisterd, computerschijfjes die in auto’s worden achtergelaten. En dat komt allemaal net op het goede moment. Net op het moment dat we het ons niet konden permitteren van massamoord te spreken, verdwenen de bewijzen die op een fotorolletje stonden. Net op het moment dat de AIVD ervan verdacht kon worden de moord op Theo van Gogh te hebben kunnen voorkomen, waren de banden gewist. En net op het moment dat Peter R. de Vries politicus wil worden, worden er twee schijfjes gevonden waarop het privé-leven staat van een andere aanstaande politicus. Die trouwens vermoord werd door een milieuactivist waar de AIVD, zo weten we nu, ook al achteraan zat.

Het klinkt dom, maar dat is het niet. Het is eigenlijk wel slim. En hoe erg is het? Wat er over Fortuyn onthuld is, wist ik allemaal al. Hij zei het zelf voor de televisie, dat hij het graag met jonge jongens deed («Ik vraag ze echt niet naar hun paspoort, hoor»), dat hij het ook wel met Marokkaanse jongens deed, dat was juist de reden dat hij zich zo bedreigd voelde. Inderdaad, het is eigenaardig dat er orgiën waren bij een PvdA’er ergens in Rotterdam. Maar is dat wel zo vreemd? Ik bedoel: de PvdA is bij uitstek een partij waar het hoerenbezoek in het DNA zit.

Al met al begint de AIVD aardig in ons leven te zitten. De macht binnen de macht. We wéten nu dat ze alles onderzoeken. Dat is aan de ene kant geruststellend, maar aan de andere kant toch een regelrechte bedreiging voor onze democratie. Vooral als ze zo stom zijn.

Wat gaat Peter R. de Vries straks met de schijfjes doen? Teruggeven, heeft hij gezegd. Dat zal best, maar ondertussen heeft hij al lang kopieën gemaakt en die veilig opgeborgen in een kluis.

Moet ik nu wel op Peter R. de Vries gaan stemmen? Hij zou straks gebruik of misbruik kunnen maken van de informatie die hij heeft verkregen. Hij zou mensen onder druk kunnen zetten, immers: hij is de enige die geen gelofte heeft afgelegd en die weet wat er op die schijfjes staat. Hij zou de politiek sterk kunnen beïnvloeden, want hij weet van zaken van politici die op het schijfje stonden en die hij niet openbaar heeft gemaakt. Er werd zelfs al gesproken van een politicus die een poging tot zelfmoord had gedaan.

Dus ik denk wel dat ik op Peter ga stemmen, hij kan werkelijk iets bereiken en zo slecht vind ik zijn programma niet. Maar of de democratie hiermee is gediend…

Straks wordt misdaadverslaggever Peter R. de Vries geliquideerd door de «onderwereld». Hij heeft daar contacten mee. Maar toch, zou u dat dan geloven? De man die allemaal «staatsgevaarlijk materiaal» heeft (ook al uit de computer van officier van justitie Tonino).

Ik denk dan dat de AIVD erachter zit, en wie geeft mij ongelijk? De AIVD niet. En Peter kan dan niets meer zeggen.

Ik pleit er dus voor dat die schijfjes helemaal openbaar worden gemaakt. Met naam en toenaam. Dat is even slikken, maar we moeten kiezen: of de persoonlijke integriteit van sommige mensen in gevaar brengen, of de democratie veiligstellen, want zolang je weet dat er ergens informatie rondslingert die de AIVD heeft vergaard maar niet binnen heeft kunnen houden, is onze democratie in gevaar – zeker als die informatie zich alleen bevindt bij een aanstaande politicus. Peter R. de Vries zou er dus ook zelf verstandig aan doen alle informatie op zijn website te zetten.

Maar stel nu dat het geen fout is van de AIVD, maar een bewuste actie. Dat kan best. Veel nieuws ging over een vermoorde politicus, dus dat kan geen kwaad. De rest ging over mensen die inderdaad vreemde dingen deden, al vind ik die seksspelletjes niet zo erg. Maar toch, op het moment dat de AIVD zoiets bewust doet, zijn ze macht aan het uitoefenen. Politieke macht. In feite doen ze dat al. Ze zijn, zo is nu aangetoond, een macht binnen de macht. Een macht die niet controleerbaar is en zich van alles kan permitteren. Wie zegt mij dat ze straks niet Peter R. de Vries onder druk gaan zetten?

Opvallend aan de hele affaire is wederom de lauwheid van dit parlement. We hebben op het ogenblik de slechtste parlementariërs sinds 1850. Niemand maakt zich er druk om. Iedereen vindt het wel best. Ja, alleen de LPF wil er vragen over stellen, maar de anderen vinden die vragen stom vervelend en in de antwoorden zijn ze niet geïnteresseerd.

Men maakt zich meer zorgen over Wouter Bos die minister-president wil worden. Misschien staan er over Wouter Bos ook wel vreemde zaken op die schijfjes. Er werd immers al over een PvdA’er gesproken. Heeft Wouter Bos niet bij Shell gewerkt? En was Shell toen niet betrokken bij een affaire?

Ik zeg niks.

Ik weet ook niks.

Peter R. de Vries wel.

Het zou verstandig zijn als de hele top van de AIVD en alle agenten nu verplaatst zouden worden. Laten we helemaal opnieuw beginnen. De dienst is te veel besmet en te gevaarlijk geworden. Is het niet door hun geraffineerd heid, dan wel door hun domheid. Er worden te veel fouten gemaakt.