Tegenlicht Talk van Kishore Mahbubani

We leven in een wereld die steeds meer gaat leunen richting Oost-Azië, maar waarin Aziatische meningen, visies en ideeën nog steeds maar een klein bereik hebben. Dat zorgt voor ongemak: we weten allemaal dat China de Verenigde Staten voorbij gaat groeien en dat Oost-Azië steeds belangrijker zal worden voor onze economie, technologie en kennis, maar we hebben maar een heel beperkt zicht op wat die snel groeiende Aziatische landen eigenlijk met de wereld voor hebben.

Gelukkig is er nog Kishore Mahbubani, een hoogleraar en voormalig diplomaat uit de multiculturele metropool Singapore. Met Can Asians Think? beantwoordde hij direct de vraag uit de titel, en in De eeuw van Azië schetste hij welke invloed de opkomst van het Oosten op de wereld zal hebben in de komende decennia. Mahbubani weigert zich enkel op economie of politiek te richten, en schiet in zijn boeken steeds heen en weer naar gebieden als culturele invloed, internetgebruik, milieu, gezondheid, en ga zo maar door.

In zijn laatste boek, Naar één wereld: Een nieuwe mondiale werkelijkheid, schetst Mahbubani onze toekomst als een tijd waarin landen in de wereld steeds meer zullen samenwerken, en waarin het Westen vreedzaam zijn leiderschap zal leren delen met andere regio’s in de wereld. Grote hoop en vertrouwen heeft Mahbubani in internationale organisaties, met name de Verenigde Naties, om dat proces in goede banen te leiden. Want boven alles blijft hij een optimist.

Tegenlicht Talks gaat vandaag online via tegenlicht.vpro.nl/talks,abonneren op de Talks kan ook.