Journalisten-adagium lijkt: «Het is niet goed of het deugt niet». Neem politici van verpletterde partijen die niet opstappen: schandalig hoe ze de doorstroming van «jong en fris» tegenhouden (slaafs volgt de journalist de irrationele kiezersomslag van «hosanna» naar «kruisigt hen»). Maar trekt die politicus zich terug, dan is dat kiezersbedrog.

Natuurlijk spelen journalisten advocaat van de duivel, maar de hoge toon die tot de standaarduitrusting van radio- en tv-makers is gaan behoren, maakt een opportunistische indruk: onheilige verontwaardiging.

Je vindt het vooral bij het tweede echelon, maar ook Den Haag Vandaag en Barend & Van Dorp zijn er niet vies van. Bij Jan Mulder lijkt het handelsmerk te worden. Nog altijd mooie passeerbewegingen en rake schoten, maar soms lijkt hij de vedette die het net niet meer redt en uit frustratie misbaar maakt. Dan opeens ontfermt hij zich over Margot Vliegenthart, vrouw in nood. Die minder werd geraakt door het verwijt van kiezersbedrog dan door de constatering van Barend dat hij geen oogcontact met haar kreeg. Waarna ze hem aankeek en een politieke en persoonlijke verantwoording voor haar besluit gaf.

De kijker voelde zich zowaar geen voyeur. Ook Melkerts lot had een rol gespeeld, en achteraf besef je dat Margot wist van een geladen postpakket. «Dood, je moet dood», riep de vrouw van Jiskefets Oboema, maar wie had flauw benul dat die kreet echt zou gaan galmen tegen lijsttrekker, voetbalcoach en journalist? Bij de begrafenis van Martin van Amerongen week een jongeman geen stap van de zijde van Henk van Dorp en dat zag er niet prettig uit. Nederland was saai en is een stuk interessanter geworden. Was het maar weer oorlog.

Ook bij Barend & Van Dorp lpf-kamerlid Firoes Zeroual. Ze was 6 mei in het Mediapark en gaf verslag van aanslag en sterven. Als altijd vraag ik me af wie en wat met zo een gedetailleerd verhaal gediend is (álles willen wij weten), maar indruk maakt het. Ontspint zich een gesprek over de macht van media, die volgens haar enorm is. Rudi van Dantzig spreekt schande van de verkettering van Wim Kok. Wat vindt Firoes? «Kok heeft ook goede dingen gedaan, maar ja, dat is het typische van de pers…» En niemand aan tafel die zegt dat dat wel erg goedkoop is voor iemand die op de vleugels van Pims «puinhopen-demagogie» en de honger van media daarnaar op een plek is beland die erg hoog gegrepen lijkt.