Binnen een uur kregen we bij Net 3 de vader van Dutroux en bij Net 1 de schoonzus van Bin Laden voorgeschoteld. Nu nog de achterneef van de bommenlegger op Bali op 2. Die kan dan net als Victor Dutroux en Carmen bin Laden rekenen op flinke verkoop van het boek dat ze (lieten) wijden aan eigen leven en dat van de beruchtheid op wie ze parasiteren.

Geweldige lol heeft vooral Dutroux senior aan het circus dat hem zijn portie «fame» bezorgt, en dat feit alleen al zou te denken moeten geven.

Daar zit dan een toch goede journalist als Rob Trip in een toch fatsoenlijke rubriek als B&W een belazerd gesprek te voeren met annex verhoor af te nemen van een oude ijdeltuit. Op zoek naar de sleutel van het Kwaad Dutroux of naar de wortel van Alle Kwaad? Alsof daar aan tafel middels familieroddel duidelijk wordt waarom kinderen misbruikt en vermoord worden. Gediend zijn sensatiezucht en waarschijnlijk de kijkcijfers.

Dat Netwerk iets in mevrouw Bin Laden ziet verbaast minder. Daar houden ze wel van reuring die ze in de montage flink opkloppen. Toen Carmen het vliegtuig de toren in zag gaan (Netwerk laat dat nog even zien voor wie het vergeten was, net als de Saoedische onthoofding uit De dood van een prinses) dacht ze meteen aan haar zwager. Ze heeft hem drie keer in haar leven gezien. De Bin Ladens hangen nogal aan elkaar. Overigens: ze is tegen zulke acties. Netwerk ook. Dat u het weet.

Op een geheel andere manier onder de maat was De Tweede Kamer, een documentaire van René Roelofs — Hubert Smeets schreef het al. Film bij koekfabriek, universiteit of omroep en je kunt een hilarische documentaire monteren over onbenul, ijdelheid, opportunisme, zeker als je niets laat zien over koek, colleges en documentaires.

Succes verzekerd omdat elk stuk onbenul en elke ijdeltuit er van alles in herkent behalve zichzelf. De meeste lezers van Voskuils Het Bureau zien daar immers hun eigen werksituatie in, met zichzelf in de rol van martelaar Maarten Koning.

Bijna de helft van Roelofs’ drie delen is gewijd aan LPF’ers, wat geen nieuws oplevert en op geen enkele wijze representatief is voor parlementair bedrijf en geschiedenis.

Jan Marijnissen is onaardig tegen partij genoot Agnes Kant en Agnes Kant maakt zich op. Ergo: «Het gaat nergens over in het parlement.» De LPF had het kunnen zeggen. En de publieke omroep zendt dit, Victor Dutroux en Carmen bin Laden uit.