Kopspijkers mag zowel Nipkowschijf als Televizierring gewonnen hebben, die combinatie is uitzonderlijk. De schijf is meestal voor het serieuzere werk, de ring voor «volkstelevisie», zoals dit keer Hart in aktie. «Goed gedaan, Fonsie», riep winnares Wendy van Dijk, want Van Westerloo had haar ooit dit «ideetje» aangereikt. Wel erg veel krediet voor haar chef want ik zag niets nieuws in het feit dat Hare Majesteit Televisie voor ernstige gevallen van zieligheid een hartenwens vervult — in dit geval op kosten van het bedrijfsleven. De BBC deed jaren niks anders en bij ons speelde de Avro recent nog de Barmhartige Samaritaanse Middelares. Hoe dan ook, Hart is een geweldig succes en dat valt te begrijpen.

Bij de prijsuitreiking riep een redactielid dat het heerlijk werken was met een topwijf als Wendy. Zoiets betekent dat de diva weinig kapsones heeft en dat voelt ook de kijker. Ze heeft bovendien sociaal gemak, de gave van het woord, intelligentie, natuurlijke charme en het uiterlijk mee. Haar bejubelde rol als Japanse journaliste vond ik erg onleuk, maar voor het Hart-werk is ze geknipt. Sentimenteel is dat per definitie, maar jammer is dat het soms echt stinkt. Niet in het geval van de man die op de Asser TT zijn rug brak, daardoor verlamd is, maar zo graag die onafgemaakte race uitrijdt. Vastgebonden achter een coureur en in tranen mag hij het circuit op. «Emotions for the millions.» Niet in het geval van het echtpaar dat hongerigen spijzigt en door bemiddeling van Wendy extra leveranciers van gratis voedsel, een vrieskist en een bestelbus krijgt. Ultieme bejubeling van de teruggekeerde Charitas. Alleen al door te kijken voelt men zich een beter mens: gireren hoeft niet want Keukenkoning en Bedrijfswagenkampioen dokken na gespeelde aarzeling graag voor deze vrije publiciteit. Maar wel in het geval van de kankerpatiënte voor wie een slaapkamer beneden wordt gebouwd omdat ze de trap niet meer op kan. Hart draait altijd om blijde verrassing door middel van de overvaltechniek, de televisie eigen. Maar dit keer vloekt de zwaar bezochte echtgenoot de cameraploeg de deur uit: waar halen ze het gore lef vandaan zijn huis binnen te dringen? Buiten beeld wordt bemiddeld om het item toch door te kunnen laten gaan. Het lukt.

Maar dan moet de doodzieke met haar overspannen partner nog wel even voor de camera de oneindige goedheid van SBS6 ingepeperd krijgen. Hart is tijdelijk gestopt. Wel kunt u nieuwe crepeergevallen opgeven.