Bezopen onderneming, de ZDF-verkiezing «beste Duitser aller tijden». Het onvergelijkbare vergeleken: het genie van Bach, Einstein en Goethe; antifascisme als spelelement met jongerengebrul van de tribune wanneer Sophie en Hans Scholl (Die Weisse Rose) naar de vierde plaats stijgen; cultuur, religie, ethiek en politiek op Endemol-maat gesneden. Maar toch een fascinerend project, dit Unsere Besten.

De BBC ging voor, met Churchill die Shakespeare versloeg, maar de Duitse geschiedenis bevat meer valkuilen. 3,3 miljoen uitgebrachte stemmen mag een schijntje zijn, Adenauer als afgetekende winnaar met 778.984 stemmen voor Luther (556.298) en Marx (500.442) — dat alleen al is verbluffend. En het tekent de verhoudingen, want met alle respect voor Konrad, zijn overwinning is mede te danken aan de verrassende opmars van Marx, wiens stemmen vooral uit het Oosten kwamen. «Dat nooit», moet de christen-democratische reactie zijn geweest en zo werd de niet helemaal onomstreden politicus op het schild geheven.

In de slotuitzending kwam nog slechts de toptien aan bod. De pleidooien hartstochtelijk doch beschaafd, evenals het debat. De presentator als advocaat van de duivel. Zo memoreerde hij Adenauers reactie op het verwijt dat er wel erg veel besmette functionarissen in zijn BRD waren: «Geen vuil water weggooien voor je schoon hebt.» Even werd het venijnig, toen Gregor Gysi Marx vanwege humaniteit de hemel in prees en stelde dat je hem niet mocht beoordelen op later misbruik van zijn ideeën. Toch wees de verdediger van Willy Brandt (5) op de in Marx’ naam gevestigde DDR-dictatuur en zei nog net niet dat hoe dan ook een DDR-prominent als Gysi niet de aangewezen persoon is om Karl te verdedigen tegen latere misbruikers.

Ga naar www.zdf.de, vol biografieën, en verbaas u over de top-200. Met Bach (6) als hoogste aller kunstenaars; Goethe 7, Schiller 68, Thomas Mann 76, Heine 96, Karlheinz Böhm als eerste acteur op 19 — mede door humanitaire inspanningen voor Ethiopië — en verder Romy Schneider 78 en Sisi 80. Marlene Dietrich 50.

De eerste sporter, Michael Schumacher, pas op 28; de eerste voetballer, Kaiser Franz, op 36 (onder Ullrich, Steffi Graf en Becker). Op plaats 16 de eerste naam die helemaal niks zei: Daniël Küblböck die de Duitse Jamai blijkt te zijn.

Nu wij naar de spannende finale tussen Erasmus, Rembrandt, Johannes Post en Johan Cruijff.