Even gedacht dat het knappe netprogrammering betrof: zaterdagnacht Deining van Nicole van Kilsdonk, waarin Kitty Courbois de dementerende moeder van Jacqueline Blom speelt (RVU); zondagavond Wat doen wij met onze ouders?, thema-avond van de VPRO over die vraag in tijden van vergrijzing. Helaas: na die Telefilm wel informatie over hoe je aan een RVU-brochure over Alzheimer komt, maar geen woord over de grote onderneming van de VPRO-collegae de volgende avond. Zo wordt het nooit wat met die netten. (Gelukkig wel een trailer om The Sopranos III aan te kondigen, meesterwerk dat verplicht de maandagavond thuis te blijven of de recorder te programmeren. En waarin we zullen zien of Tony’s moeder nog leeft en, zo ja, of haar dementie echt is of een van haar gruwelstreken.)

De tragikomedie Deining is de vierde Telefilm van dit jaar en hoewel niet de minste valt hij, lollig, bedacht en gespeeld als hij is, in het niet bij het eerste onderdeel van de VPRO-thema-avond, waarin Djoeke Veeninga confronterend en integer de relatie tot haar moeder aan de orde stelde, wier geest al lang daar is waar niemand behalve zij kan gaan. Natuurlijk is dat een oneerlijke vergelijking en dient fictie gemeten naar de maatstaven die daarvoor gelden. Maar door die programmatische coïncidentie dringt vergelijking zich onvermijdelijk op. Soms kan fictie voelbaar maken wat reportage of documentaire minder lukt. Dan heb je met een topfilm van doen. En dat is Deining, ondanks een mooie rol van Blom, niet. Zo min als de eerste twee Telefilms van dit jaar. De ordening (Pieter Kuijpers, NPS), waarin een aankomend journaliste infiltreert bij de Zwarte (extreem-rechtse) Weduwe; en Drijfzand (Kees Vlaanderen, Human), waarin een jongen ontdekt dat zijn moeder niet dood is gegaan bij zijn geboorte maar hem en zijn vader heeft verlaten.

De laatste een draak, de eerste een thriller achtige love story over de aantrekkingskracht van het kwaad die zijn legitimiteit volgens de regisseur zou ontlenen aan deels ware gebeurtenissen en personen. Terwijl juist het omgekeerde gebeurt: het verhaaltje maakt nare werkelijkheid ongeloofwaardig. Hoofdrol Angela Schijf beschikt bovendien over een wel erg beperkt repertoire, net als Nienke Römer in Drijfzand.

Toch was er een top-Telefilm te zien: Blue Bird (NCRV) van Mijke de Jong en Helena van der Meulen over een gepest meisje. Nog een gehandicapt broertje ook. Gaap? Nee, prachtig, met een onnavolgbaar mooie rol van de twaalfjarige Elske Rotteveel. Snel op prime time herhalen, NCRV!