Het komt door die ontelbare herhalingen van de mislukte Putsch van München 1974. Hoe vaak riep Kuiphof afgelopen weken niet: «Zijn we er toch nog ingetuind»? Wat verwacht je dan in een wereld waarin bijgeloof, magie, onverschilligheid van het Opperwezen of wraakzucht van vechtende goden domineren? Dat we er intuinen natuurlijk. Hou toch op over die geketende Prometheus Advocaat: wat vermag die tegenover een scheidsrechterlijke Justitia wier blinddoek niet tot terechte penalty en wel tot onterecht rood leidt; en tegenover Cocu met blinde breedtepass en Van Bronckhorst met bezopen balverlies? Al was Bosvelt inderdaad een beroerde greep. En al was Advocaat, zoals Jan Mulder terecht opmerkte, zelf in de ban van de angst, en niet, zoals die zei, zijn spelers.

De opstelling van Villa BVD was overigens uitstekend, die avond. Het gelijknamige aanvoerdersduo had namens gans een volk de pest in het lijf. Mulder speelde zijn vrije rol dit keer voortreffelijk door Advocaat niet alleen te geselen vanwege Robben maar ook te prijzen voor de wedstrijd van de eeuw; door vast te stellen dat het in de eerste twee minuten al 2-0 had kunnen zijn — voor Tsjechië; en door te solliciteren naar de functie van bondscoach. Ronald Koeman spreekt in tegenstelling tot de Heilige Johan C. niet in tongen, neemt terughoudendheid in acht om collegae en potentiële werkgevers niet voor het hoofd te stoten, maar is kritisch genoeg. En Paul de Leeuw was een sensatie op rechts (voor de kijker links). Die noemde zichzelf de juiste man op de foute plek omdat het over voetbal en niet over het songfestival ging. Zijn voetbalonwetendheid had vervelend kunnen zijn maar bracht precies de nodige relativering. Hij bleek op zijn leukst als hij dat niet per se, onder kijkcijferdruk, moet zijn.

Deze beschouwing dankzij video, want je kunt op een wedstrijddag van Nederland niet om de nabeschouwing van Studio Sportzomer heen (dat eerder voor een inteeltdieptepunt had gezorgd met Harry Vermeegen golfend tegen Gullit). Zelfs Cruijff had die avond minder zwaveldampen uit Delphi ingeademd. Al bewees hij voor de wedstrijd weinig van puntentelling en consequenties van uitslagen te vatten. Volgens hem waren de Tsjechen bij gelijkspel al door. Niemand die de maestro narekent of durft corrigeren!

Toen hoorde ik een herhaling van het radioverslag. Wist u dat we ook daar de Zuid-Amerikanen op de hysterieschaal al lang voorbij zijn? Ooit waren we een aardig, nuchter volkje. Tot 1974 ongeveer.