Kan het zijn dat corrupte, autoritaire klootzakken met een dubieus politiek verleden ouder worden dan gewetensvolle braveriken? Vraag die opkwam naar aanleiding van de échte opening van de Olympische Spelen: de rek- en strekoefeningen in sportkledij van de heer Samaranch ten overstaan van de wereldpers. Gênante vertoning die in vijfvoud de Volkskrant haalde. Verbluffend. Want als het ironisch bedoeld was dan had dat afdoende gewerkt met een fotootje in de curiosarubriek. Nu leek het regelrecht De Telegraaf. Of was het een variant op die dubieuze kwaliteitspersmethode om een foto te plaatsen van de massa fotografen rond het autowrak van een verongelukte prinses, waarmee twee vliegen in één klap worden geslagen: sensatie en spot over sensatiezucht?

Dat Samaranch inmiddels weduwnaar is, maakt zijn kunstjes alleen maar pijnlijker. De Spelen. Mart Smeets kijkt ons indringend aan en begint aan een Belangrijke Boodschap. We mogen onze twijfels hebben omtrent het Olympisch ideaal, voor het eerst in de moderne geschiedenis zullen de atleten van een tragisch verscheurd land bij de opening opmarcheren onder één nationale vlag. Volleerd stelt hij de apotheose uit. Welk land mag dit zijn? Welnu, het betreft… Vietnam. Hij kijkt in de camera alsof bij Studio Sport de wereldvrede begint. Verbijstering thuis. Is dit een historische opname? Moet de laatste helikopter nog vertrekken van het dak van de Amerikaanse ambassade in Saigon? Maar nee: RBC speelt in de Eredivisie.

Tussen neus en lippen en zonder gêne meldt hij later: Vietnam moet Korea zijn. Goedkope Schadenfreude jaagt door me heen: dit is familie van de Veronica-radio-mededeling dat de Wagner Festspiele in Beiroet begonnen zijn.

Kijk voor echt leuke tv naar Parallel (NPS) op zondag. Dubbelportretten van Turk en Nederlander. Ook als er geen meerwaarde ontstaat door de confrontatie van visser of jonge vrouw daar en hier — de personages zijn van zichzelf zo goed gekozen dat je met plezier kijkt. De aflevering over de Jordaanzanger en de Armeense accordeoniste in Istanboel dient herhaald, omdat de ondertiteling pas op tweederde verscheen en omdat hij een week te vroeg werd uitgezonden. Slordig! Die vrouw was zelfs onverstaanbaar al subliem. Felderhofs Stoel was er niks bij, en dan is Parallel nog koosjer ook. En verder is Ernst & Young partner van Inge, Pieter en Leontien.Zegt Wilfried de Jong, die weer partner is van Ernst & Young, in de radioreclame. De poen is hem gegund, maar van zo'n aardige jongen met zo'n mooi sportprogramma achter de rug had ik dat niet verwacht.