Nieuwjaarsochtend. Een moraaltheoloog spreekt zijn bewondering uit voor de inzet van Johannes Paulus tijdens het Heilig Jaar. Verder legt hij uit dat het «mea culpa», in Israël uitgesproken, niet excuses aan het joodse volk maar aan God behelst. Wat mij, 2001 net begonnen, alweer met verbijstering slaat. Ook de interviewster heeft reserves. Haar woorden zo sceptisch en zuinig dat de luisteraar beseft niet met «radio» maar met «Bestelradio» van doen te hebben. ncrv dit keer. Nu bevindt ze zich in een ziekenhuis waar ze beelden van het pausbezoek aan Israël bekijkt samen met een specialist in de ziekte van Parkinson. Dokter beschrijft de symptomen en JP blijkt onmiskenbaar patiënt. Toch wel vreemd dat een oude, zieke man hoofd van een wereldkerk kan zijn, vindt ze. Trouwens, Arafat lijdt aan dezelfde ziekte. «De ene patiënt op bezoek bij de andere», zegt ze smalend en mijn weerzin tegen de H. Moederkerk wordt aangevuld met minachting voor de protestants-gristelijke kilte waarmee alle Parkinson-lijders belachelijk worden gemaakt — omdat de twee voorbeelden toevallig NCRV-vijanden zijn.

«Gaat Parkinson gepaard met dementie?» vraagt ze gretig. Nee. «Maar het zou wel kunnen dat zo een patiënt óók dementeert?» Ja, dat kan natuurlijk: de man is oud. «Zouden we dat dan merken?» Waarschijnlijk niet: hij wordt omgeven door lui die elke stap en handeling regelen. Ze is tevreden: dikke kans dat we niet alleen met een beverd van doen hebben maar ook nog met een geval van Alzheimer. «Kan na dit drukke jaar het licht bij hem uitgaan?» Even wens ik, het jaar is tien uur oud, dit Zeeuwse meisje dementia praecox plus gruwelijke trillingen toe — dan besef ik dat een godloze zich niet mag verlagen tot het niveau van Reformatoren en Roomsen.

En dat het over de liefde moet gaan. Komt mooi uit: geen etmaal eerder was ik bij de generale repetitie van In de wolken, Nieuwjaarsconcert van het Blazersensemble. Over de liefde. De gesproken grapjes wat knullig. Maar wat zou dat als er zoveel liefde zit in de muziek en het musiceren — die bij het publiek weer zoveel liefde losmaakt voor de muzikanten?

Van alle kunstvormen is muziek het naast aan Eros, ook wanneer uitvoerenden de jongsten niet zijn: Maria Amélia Proenia uit Portugal en Momo Wandel Soumah uit Guinee bekoren. Op Nieuwjaarsdag kijk ik naar de tv-uitzending en geniet van een Blazersensemble dat swingt en zingt (!). Daarna, op Radio 1, wil een toeriste in Volendams kostuum gefotografeerd. «Maar hier zijn net mensen gestorven», zegt de reporter. «That’s their problem», zegt ze. Gelukkig Nieuwjaar.