De laad- en losinham voor de deur bij onze groenteman wil de deelraad vervangen door trottoir. Niet bij gebrek aan voetgangersruimte (er kunnen vier kinderwagens naast elkaar door), maar vanwege «symmetrie van het pleintje». Rood woedewaas voor de ogen. Die zaak bestaat veertig jaar, ging over van ouders op zoon, maar de ouwelui komen nog altijd uit Noord-Holland om mee te werken. De verhouding prijs-kwaliteit is uitstekend, de bediening hartelijk zonder ingestudeerde «klantvriendelijkheid»: bejaarden worden geholpen, omdat je oude mensen nu eenmaal helpt.

Onze buurt verloedert — niet door armoe maar door rijkdom. Rond het middaguur zwermen spreeuwenkolonies juristen, adviseurs, «account managers», strak in (mantel)pak, op zoek naar voedsel. Dus verandert melkboer in trattoria, groentewinkel in tapasbar, slager in vijfsterrenlunchroom. Je leest wel dat Nederlands-Italiaanse bedrijfsfusies afketsen op cultuurverschil: nazaten van Drees-met-kaakjes versus mediterrane genotzoekers. Onbegrijpelijk: in onze buurt is het alle dagen feest.

De laatste nieuwkomer is het toppunt van «bijzonder»: naamloos en met ondoorzichtige winkelruit, waardoor je niet weet of je met sjiek bordeel of condoleanceruimte van doen hebt. Tien modewinkels in een woonbuurtstraatje van driehonderd meter! Dit alles trekt een soort clientèle aan wie de wereld vanzelfsprekend toebehoort. Af te lezen aan liefst dubbelgeparkeerde woestijnwagens, de luide toon waarop ze elkaar fysiek en via gsm toespreken, de arrogantie waarmee ze wielklemzetters bejegenen. Bekende Nederlanders vaak, dankzij de commerciële televisie, die ervoor zorgt dat je met «niks kunnen plus grote bek» rijk en beroemd wordt (Robert ten Brink nog gezien als gastheer bij Big Diet?). Dit doet denken aan Hans Polaks documentaire over de P.C. Hooft-verwenstraat. Die ligt inderdaad vlakbij. «Sjiek» heet die. «Ordinair-duur», zul je bedoelen.

Winkeleigenaressen met lippen, opgespoten tot gezwollen geslachtsorganen van de vrouwtjesbaviaan. Het was niet Polaks beste, mede doordat echte chique noch onderwereld zich laat filmen. Maar koud werd je er van. Blij zou ik moeten zijn, want ons huis is inmiddels kapitalen waard. Maar wat koop ik daarvoor? Ik wil helemaal niet weg. En ik wil een aardige groenteman en geen symmetrische deelraad. Je zou bijna op Leefbaar Nederland stemmen. Maar dat doen die dubbelparkeerders al.