NOS-6-uur-Journaal met verrassend nieuws: «Van Gogh in zijn werk sterk door literatuur beïnvloed.» Wij zijn gespitst: Multatuli, Maupassant? Verschijnen twee vorsers die doorgestreepte en spiegelschriftpassages uit brieven hebben ontcijferd. Conclusie 1: Van Gogh spoorde Gauguin aan zijn prijzen niet te laten zakken, want talent dient goed beloond. Interessant. Maar Gauguin is geen Zola. Conclusie 2: Van Gogh kocht een half jaar eerder indigo dan door kunsthistorici werd gedacht. Opwinding in de wetenschap maar niet in de huiskamer. En hoe zit dat nou met Flaubert? Van Gogh mag psychische problemen hebben gehad, hij was toch ook een ontwikkeld man, zeggen de speurders. Einde item.

Hebben wij iets gemist? Of is in de montage een stuk over Balzac gesneuveld? Die dingen gebeuren. Gespannen las ik ooit mijn tweede Groene-stukje want: «le plaisir de se voir imprimé» was nog vers. Lees ik: «ten eerste…; ten derde». De eindredacteur had wat ongelukkig ingekort, waardoor ik een week niet over straat durfde: de man die niet tot drie kan tellen. Het 8-uur-Journaal herhaalt de flauwekul integraal. Hebben ze daar geen eindredacteur?

Andere eigenaardigheid in EO’s dramareeks In goede aarde over de boerenstand. Zien we een aflevering over een ambtenaar die een boer kapot probeert te maken via milieuwetgeving. De ambtenaar zuipt te veel en heeft het aan zijn hart. De zoons van de boer zijn een leven lang jaloers geweest op een ander personage dat vader voortrok. Enfin, haat en hartstocht in een half serieus, half komisch soort cowboypersiflage. Verschijnt aan het eind een tekst: «Per jaar emigreren driehonderd jonge boeren; wilt u praten, bel nummer…» Emigreren? Verrek ja, die zoons wilden naar Canada, maar daar ging het niet over.

Nog mooier is aflevering Hoogzomer. Boerin wordt verliefd op ander omdat haar man alleen maar werkt en nooit praat. Happy end na vele crises. Slottekst: «De prijzen die akkerbouwers voor hun producten krijgen zijn erg laag. Jaarlijks verdwijnen er tweeduizend bedrijven. Praten?» De getalenteerde verhalenvertellers van de serie weten het EO-thema terug te brengen tot een Correlatie-uitsmijter. Want Hoogzomer en andere afleveringen zijn best mooi drama. Over literatuur gesproken: (her)lees de brieven van Vincent. Prachtig. Dan blijken er brieven van Hotz te zijn gevonden. Die twijfelde aan zijn schrijverschap! De grote Hotz! Terwijl die twijfel aan horden moderne auteurs goed zou zijn besteed. Natuur en kunst kennen geen gerechtigheid.