Niets te melden dat u niet zag, hoorde, zei of dacht; maar het kan over niets anders gaan. Vara’s De leugen regeert lichtte de Nederlandse tv-verslaggeving door. Zei Maarten van Rossem met gebruikelijk dédain dat ze met hem de verkeerde hadden uitgenodigd (makkelijk want hij zat er al): «Bij brand in Volendam kijk ik naar Nederlandse zenders; bij zoiets natuurlijk naar CNN.» CNN zal veel meer kijkers trekken dan normaal.

Ook ik werp regelmatig een blik en zie voortreffelijke optredens, zoals die van een Amerikaanse moslimleider wiens verwerpen van de aanslagen even overtuigend is als zijn analyse van de negatieve gevoelens die in de Derde Wereld jegens de VS leven. Zo zie je het niet veel, ook niet bij onze publieken.

Maar CNN mag, wat Nederland betreft, het «huis» zijn van zowel Amerika-deskundigen als -fans, ik maak me sterk dat de meeste geïnteresseerden zich meer bij Nederlandse zenders thuis voelen, ook al omdat de belangrijkste beelden daar uiteindelijk toch wel te zien zijn en omdat je met Rob de Wijk en Bertus Hendriks precies weet wie je binnenhaalt. Provinciaal maar waar. Uit de cijfers blijkt inmiddels dat dat huis in tijden van spanning voor de meesten bij de publieke omroep staat en niet in Luxemburg, ondanks het feit dat experts de RTL-prestatie gelijkwaardig aan die van Hilversum achtten. De «publieke» gezichten worden nog altijd meer betrouwbaar gevonden en als «familie» ervaren. Zo voel ik het ook. Al had RTLNieuws, waar ik normaal zelden naar kijk, meer niveau dan verwacht.

RTL-chef Harm Taselaar is verongelijkt over die trend. Eén verklaring is natuurlijk dat een warenhuis dat naast een enkel goed product veel bagger verkoopt minder door een kwaliteitminnend publiek bezocht wordt dan een winkel die een ondergrens stelt aan de meeste van zijn producten. Bij SBS ligt het tenminste helder: daar moet je gewoon niet wezen als het ergens over gaat. De publieke gezamenlijkheid heeft voor- en nadelen. Ook daar tref je opgefokte lichtgewichten die deskundigen (gemiddeld echt veel beter dan Clavan) tot extreme uitspraken willen verleiden. Maar als Taselaar beweert «dat ook RTLNieuws geen idee heeft wie er achter zit — dat zeg ik eerlijk», dan is dat zo bespottelijk aanmatigend dat ik erg blij ben met Nico Haasbroek cum suis. Mij verging het zo: zelden zo veel gekeken — van CNN via RTL-uitstapjes naar de publieke thuishaven. Toch, voor verdieping moest er niet gekeken maar gelezen worden. Televisie noch internet verslaat de krant.