Swiebertje is het beste programma van vijftig jaar televisie. Althans, volgens het slag kijkers dat een stem uitbrengt als het om de Televizierring gaat. Van mij mag het: Swiebertje is onschuld, heimwee naar een verleden dat nooit heeft bestaan, droom van liefde die alles overwint, zorgzame samenleving, stouterds met harten van goud. Swiebertje is de warme chocola van moeder bij de potkachel na een middag schaatsen.

Swiebertje is bovenal televisie over een wereld waarin nog lang geen televisie bestond. En verder is het de triomf van een bekwaam typetjesmaker, meester in het schmieren. Joop Doderer kwam de prijs zelf afhalen, juffrouw Saartje (Schagen) moest blijven zitten en ik miste bovenal Malle Pietje (Ekel), ook alweer dood. De andere genomineerden voor «beste tv ooit» waren de Herdershond en Goede Tijden, Slechte Tijden, dus die publieks jury had er kijk op. Wat een vertoning trouwens: Bart Peeters trachtte wanhopig leven te pompen in een zaal vol tv-makers die zwaar onder de tranquillizers zaten, Inge de Bruijn sprak «namens mijn sponsor Philips» en Rolf Wouters kwam bespottelijk uit de nok van de zaal zakken: no business like showbusiness (Willem Ruis is ook alweer lang dood). Eén patiënte was men vergeten te drogeren: toen Spoorloos de ring won als beste programma van 2000-2001 begon ze te gillen, om daar pas na tien minuten mee op te houden, toen de nieuwe presentator van dat programma een smakeloos dankwoord uitsprak tegen zijn ex die de kinderen zo prettig opving als hij weer in Maleisië of Honduras de KRO-kijkcijfers opkrikte. Van Spoorloos vallen twee dingen te leren: dat geadopteerde kinderen koppen groter zijn dan hun elders gebleven familieleden («nurture» loont), en dat de KRO zichzelf een geweldig beschaafde omroep vindt omdat ze als betaling niet alle tranen van de opdrachtgever eist, zoals de commercie, maar slechts een deel.

Die commerciëlen zijn erger. Zeker wanneer ze hun tinnef van sjieke praatjes voorzien. Zoals Marijke Schaaphok, coming woman van Endemol (Ja, ik wil… een miljonair). Met haar plannen voor de spermadonorshow I want your baby «liep ze te ver voor de troepen uit», gaf ze tegenover Vrij Nederland toe. Nu is er Blind vertrouwen (SBS6). Zes gelukkige stellen laten hun trouw beproeven door verleid(st)ers. Alles draait om de kans op overspel, jaloezie, wraak; om schijnheilige verontwaardiging bij de kijker. Maar Schaaphok hoopt op discussies in de huiskamer tussen partners die elkaar in de ogen kijken. Endemol en Van Westerloo voor uw betere huwelijk.