Baronnen omhelsden Dijkstal. «Ik houd van Hans», zeiden ze, in het midden latend van welke. Na het beraad zei Hans dat de graat van een asielzoeker in zijn keel zat. Dat hadden die verzorgde snorren en dassen toch mooi snel voor elkaar. Eindelijk Jip en Janneke-taal, hoewel «dief» iets duidelijker is.

Arme Annie: grafschennis. Het gaat trouwens helemaal niet om taal maar om thema. Frits wist dat. Eens per vier jaar kwam hij ermee, waardoor dertig procent van de kiezers de VVD met asielzoekers en vreemdelingen associeerde. Daarna hoorde je hem er nauwelijks meer over en ik koester beelden van een gemeenteraadsvergadering in Amsterdam waarin de gezamenlijkheid een toespraak van rechts extreme Beaux interrumpeert en fileert en de veelkleurigheid wat naïef bejubelt — inclusief VVD. Vandaag associeert nog maar negen procent van de kiezers die partij met dit thema, wat Kamp het gevoel moet geven dat het allemaal voor niets is geweest. Goud hadden ze in handen en ze hebben het tussen hun vingers door laten glijden. Dat wordt een fraaie campagne, waarin ze bluffen wie het meeste last heeft van de grootste graat. Buitengesloten zal Pim (beau noch Beaux) waarschijnlijk niet worden. Dus is er een dikke kans dat hij mee mag besturen om juist de mensen die op hem stemden de dampen aan te doen. Hopelijk voel ik dan geen leedvermaak.

«Het leedvermaak van België» heette een item in Nova, dat net als Rottenberg en Buitenhof zich Zuidwaarts had gewend om via Vlaams commentaar tot zelfinzicht te komen. Kristien Hemmerechts sprak van opluchting naast afgrijzen: nu weten wij ook eens wat het is je te schamen voor herkomst. Yves Desmet zag overeenkomst in de motieven van de kiezer maar benadrukte het verschil tussen «de mensen van het Blok» en Pim, tussen de erfgenamen van het nazisme en de ultraliberaal en libertijn.

Pim lijkt veel meer op Vlaanderens zakelijk en politiek avonturier Van Rossum. Toch kan Dewinter zijn lol niet op, zei Desmet, «daar omarmt hij zelfs een homo voor». En inderdaad straalde Filip, al zei hij Pim niet dodelijk te willen omarmen. Ze wonen immers niet in dezelfde kamer van het rechtse huis en Pim wil kennelijk afstand houden.

Ten slotte wendde ik me direct tot België en hoorde op Canvas schrale troost uit de mond van Toeback: «Je kunt Dewinter niet verslijten door hem de macht te geven, Fortuyn wel.» Hier geen «cordon sanitaire» dus, maar hoeveel schade is nodig om van Fortuyn te genezen?