Moesten we in actiefilms de huiveringwekkende hoogtepunten al vaarwel zeggen (Bruce Lee die met zijn rechterhak een kaak verbrijzelt) nu treedt er wat de RPF betreft ook censuur op bij tepels, navels of het minste bosje schaamhaar. De bedoeling is dat zodra zo'n erotische scène aanbreekt, het scherm inktzwart kleurt, dat er als het ware een gigantisch vijgeblad voor de beeldbuis neerdaalt.
Met de opkomst van commerciële televisie is het aanbod erotiek op tv vertienvoudigd. De kijker kan zich dagelijks verlustigen aan billen, borsten en flarden geslachtsdeel. Flarden, want een close-up daarvan is wettelijk verboden. Maar volgens RPF-Kamerlid Dick Stellingwerf nemen de commerciëlen het met dat voorschrift niet zo nauw. Regelmatig, weet hij, zijn genitaliën maar al te prominent in beeld.
Stellingwerf: ‘Ik vind dat de grens bereikt is. Het kan niet alleen maar vrijheid-blijheid zijn. De commerciëlen moeten gedwongen worden bij kennelijke beelden een signaal mee te zenden dat de chip in het toestel activeert.’
Het kamerlid beseft terdege dat hij met een dergelijk verbod een stukje gezonde marktwerking dwarsboomt. Maar het bronstige deel der Nederlanders, hoe omvangrijk ook, moet maar middels video’s of abonnementen op betaalde pornoproviders als Canal Plus aan zijn onchristelijke gerief komen.