Zo hopen ze de overwegend islamitische bevolking die wel eens aanstoot neemt aan glazen bier of schaars geklede dames koest te houden. De rest van het jaar drinken veel moslims gewoon alcohol en gaat men vreemd bij het leven, maar voor één maand krijgt vroomheid de volle aandacht.

Toch zijn de extremisten van de fpi (Front ter Verdediging van de Islam) nooit tevreden: vorig jaar viel deze knokploeg in diverse steden restaurants en eetstalletjes aan omdat die overdag open waren – te veel verleiding voor de vastende mens. In Makassar, waar de club buitengewoon actief is, werd twee weken geleden een fabriek voor sterke drank aangevallen en paradeerden honderden leden door de rosse buurt om bordelen te waarschuwen: sluit je deuren, of anders…

De schrik zit er goed in. Wie nu op een zaterdagavond langs de Nusantarastraat loopt, vlak bij de haven (bijnaam onder locals: ‘de Vagina-straat’), treft louter gesloten karaokebars met Guinness-logo en wulpse vrouwennamen. Rammelen aan de poort helpt niet, mannen die bij een eettentje rondhangen, vertellen dat de prostituees op vakantie zijn gestuurd door hun baas.

Ook de restaurants in deze doorgaans bruisende havenstad (twee keer zo groot als Amsterdam) kiezen eieren voor hun geld: waagden ze het tien jaar geleden nog wel eens om bier uit koffiekopjes te serveren, nu verwijzen ze je allemaal naar de hotels waar bier nog wel geschonken mag worden. Restauranthouder Alessandro (40) reageert heftig als iemand hem vraagt bier te schenken: ‘Ben je gek! Ik heb geen zin in tientallen relschoppers voor mijn deur.’

Toch beginnen er barstjes te verschijnen in het bijna onaantastbare imago van de fpi. President Yudhoyono en een paar van zijn ministers hebben inmiddels gezegd dat de politie maar eens harder moet optreden tegen deze hard­liners, en daar wordt langzaamaan gehoor aan gegeven: in diverse steden werden afgelopen weekend razzia’s verhinderd en relschoppers gearresteerd. Bovendien wint op sociale media het gerucht aan kracht dat de fpi eigenlijk net zo opereert als reguliere gangsters: als je genoeg beschermingsgeld betaalt, heb je verder geen last meer van ze. Dat zou verklaren waarom megadiscotheken in Jakarta, bomvol drank en xtc, rustig open kunnen blijven tijdens de ramadan. Zo’n imago is niet goed voor de zelfverklaarde hoeders van de islam.