Los Angeles – Als de campagne de donaties gewoon in de boeken had opgenomen als geldbedragen, was het niemand opgevallen. Maar het stond zwart op wit onder het kopje ‘in natura’: hertenzaad. Meer dan de helft van de donaties voor de campagne van kandidaat-rechter Ana Lisa Garza in Starr County, Texas, bleek uit vloeibaar wit goud te bestaan. De gulle gevers dragen namen zoals Hotshot, Texas Giant en Yard Dog. De financiële verslaglegging van de campagne bracht onbedoeld een gestaag groeiende trend in donaties in Texas aan het licht: sperma van mannetjesherten.

‘We kloppen niet aan bij een campagnekantoor met een zooi rietjes’, legt hertenfokker en voorzitter van de Texas Deer Association Fred Gonzalez uit. Het zaad wordt geveild en de opbrengst gaat de campagnekas in. ‘Voor fokkers is het een natuurlijke manier van doneren. Als je een goed beest op stal hebt, levert dat een hoop op.’ Zijn vereniging is de centrale schakel in het donatieproces. De club zet zich in voor het beheer van een gezonde hertenindustrie; bescherming van de rechten van landeigenaren en jagers, een gezond jachtklimaat en een stabiele hertenpopulatie. Hij behartigt de belangen van een industrie die Texas het afgelopen jaar 349 miljoen dollar opleverde. Politieke steun is daarbij onontbeerlijk. Kandidaten of organisaties die de sector een warm hart toedragen, kunnen rekenen op de steun van de club. Hertenfokken is zelfs zo op en top Texas, dat politieke kleur daarbij niet van belang is: Garza bijvoorbeeld, is Democraat.

De leden vormen een bonte verzameling van liefhebbers, fokkers, jagers en handelaren in herten. De donaties zijn ondergebracht in het politieke actiecomité (pac) van de lobby-organisatie. Een pac mag ruimer doneren dan de individuele leden. Sinds de oprichting in 2006 heeft de organisatie bijna een miljoen dollar aan waarde in de vorm van zwemmers ontvangen. Een stijgende lijn die met elke campagnecyclus doorzet, vertelt Gonzalez.

Het zijn niet alleen politieke campagnes die profiteren van de viriele hertenpopulatie. Hertenfokker Alan Meyer: ‘Of het nou om politiek, om een goed doel of om een vriend in nood gaat: op deze manier kan ik bijdragen zonder dat mijn zakken meteen leeg zijn. Dit is nou Amerika: iets vinden waar je in gelooft en dat mogelijk maken met de middelen die je hebt.’ Democratie in Texas wortelt zo in vruchtbare bodem.