McAllen, Texas – Er gebeurt van alles aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Elke maand arriveren er nog altijd vele duizenden onbegeleide minderjarige migranten vanuit het zuiden, hoewel dat aantal volgens de laatste cijfers van de U.S. Customs and Border Protection begint af te nemen. Waren het er in april nog iets meer dan zeventienduizend, in mei ging het om ruim veertienduizend kinderen die zich zonder ouders of volwassen begeleiders aan de grens meldden.

Toch was er in de afgelopen week vooral aandacht voor dingen die niet aan de grens gebeuren. Zo was er onder Amerikaanse conservatieven de nodige verontwaardiging over de beslissing van vicepresident Kamala Harris om de grens met Mexico niet te bezoeken. Harris is als de ‘immigratie-tsaar’ binnen de regering-Biden belast met de taak om de oorzaken van de grootschalige migratie richting de Verenigde Staten te bestrijden. In het kader daarvan deed ze onder andere Mexico en Guatemala aan. Inwoners van dat laatste land riep ze op om hun leven in eigen land op te bouwen: ‘Kom niet. Kom niet’, zei Harris tegen Guatemalanen met migratieplannen. ‘De Verenigde Staten zullen doorgaan met het handhaven van onze wetten en het beveiligen van onze grens.’ Maar een tussenstop aan die grens achtte ze niet nodig.

Ondanks Trumps verkiezingsbelofte uit 2016 is er ook aan de Texaanse grens nog steeds geen muur gebouwd. De regering-Trump richtte wel zo’n zevenhonderd kilometer muur op, maar dat was in Arizona, niet in Texas. De gouverneur van Texas, de Republikein Greg Abbott, kondigde vorige week aan dat de staat zelf ‘de klus gaat afmaken’. Abbott riep mensen op te helpen met de financiering van het project door te doneren op een speciale website. Steun voor zijn initiatief kreeg Abbott direct van oud-president Trump, die meteen een trip naar de Amerikaans-Mexicaanse grens aankondigde.

Toch zal Abbott ook te maken krijgen met weerstand van landeigenaren in het zuiden van Texas, met moeilijk bebouwbare grond en stedelijke gebieden waar je niet zomaar een muur neerzet. Bovendien is de gouverneur niet bevoegd om immigratiewetten te handhaven. Dat mag alleen de federale overheid. Maar mocht de gouverneur doorzetten, dan volgen rechtszaken. ‘Want Abbotts plan is illegaal, onconstitutioneel en immoreel’, zegt Domingo Garcia van de League of United Latin American Citizens in The New York Times.

Het aantal in 2021 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee volgens het Missing Migrants Project (IOM): 815