Dhaka – Neergelaten rolluiken en kalme winkelstraten. Het was de afgelopen weken een terugkerend straatbeeld in de hoofdstad van Bangladesh. Sinds eind februari een speciaal tribunaal oorlogsmisdadigers van de onafhankelijkheidsoorlog van 1971 veroordeelde, kondigen oppositiepartijen uit protest regelmatig ‘hartals’, stakingen, af.

De Bangladesh Nationalist Party (bnp) en haar bondgenoot de islamitische Jamaat-e-Islami, waarvan enkele kopstukken al door het oorlogstribunaal zijn veroordeeld, zijn van mening dat de regerende Awami-partij de processen gebruikt om politieke tegenstanders uit te schakelen. Op 18 maart eiste de bnp een landelijke hartal van 36 uur als protest tegen de arrestatie van 150 partijkopstukken. En opnieuw gingen de rolluiken in Dhaka toe.

De textielsector in het land heeft er inmiddels genoeg van. Kleding is het belangrijkste exportproduct van Bangladesh en vormt een belangrijke banenmachine. Te laat geleverde orders, vertragingen en daardoor uitstel van betaling – de vele hartals frustreren onze handel, lieten brancheorganisaties weten.

Formeel is de textielbranche uitgezonderd van de eis tot staking die politieke partijen neerleggen. Regering en oppositie, iedereen weet dat de kleding de kurk is waar de economie van het land op drijft. In de praktijk echter is het lastig om de stakingen te vermijden. Als het transport lam ligt, kunnen de machines draaien wat ze willen, de klant ontvangt het product niet.

Daarom moet er een alternatief komen voor stakingen, opperde de textielindustrie. ‘Misschien kunnen demonstranten een menselijke ketting vormen als protest’, was een van de suggesties. Ook stille marsen of gewoonweg een bijeenkomst werden voorgesteld. Het is de vraag of de demonstranten te winnen zijn voor dit soort hippie-protesten. Tijdens de stakingen van de afgelopen weken werden er regelmatig bussen in brand gestoken. Tientallen doden tijdens confrontaties tussen betogers en politie is de grimmige oogst van de protestgolf die Bangladesh al enkele weken in de greep houdt.