Maar de Thai in een Bangkoks buurtcafé knikken instemmend als coupleider en zelfbenoemd premier Prayuth op de tv achter de bar de hartenkreten van politici en studenten terzijde schuift met een vaderlijk ‘ze begrijpen het nog niet goed’.

De generaal b.d. legt het in zijn wekelijkse tv-show Blijheid terug voor het volk nog eens uit: ‘De explosie bewijst dat Thailand na jaren van op straat uitgevochten politieke twisten nog niet klaar is voor eerlijke verkiezingen. Als iedereen weer mag roepen wat-ie wil, neemt de kans op conflict alleen maar toe. Wij werken aan nieuwe wetten en mentaliteitsverandering. Aan een nieuwe democratie zonder populisme, corruptie en ander Thai-onwaardig gedrag. Dat kost tijd. En die tijd nemen we. In ons aller belang.’

Uit onderzoek blijkt dat de meeste Thai het leger nog steeds steunen of in elk geval accepteren. Ook de kritische cafébezoekers. Want ook al is op straat geen soldaat te zien, het leger heeft zichtbaar positieve invloed op het buurtleven van alledag.

Op de drukke trottoirs zijn de illegale eetkraampjes met hun walmende en vervaarlijk spetterende wokken verdwenen. Formeel om voetgangers meer ruimte te geven. Maar vooral bedoeld om een eind te maken aan de praktijken van corrupte buurtagenten, die tegen betaling alles toestonden wat bij wet verboden is. De jongens van de bromfietstaxi’s die aan het begin van de straat wachten op klanten mogen blijven op voorwaarde dat ze zich strikt houden aan de op een boom gespijkerde officiële rit-tarievenlijst. Ook bij slecht weer.

Op het postkantoortje hangt sinds kort een A4’tje met daarop de werkwijze van het personeel en voor veel buurtgenoten blijkt het een verrassing dat je voortaan ook zonder smeergeld recht hebt op een snelle afhandeling. En verderop zijn zaterdag minderjarige ‘entertainers’ uit een gogo-bar gehaald, die daar door meeprofiterende stadsbeambten werden getolereerd. De enigen die klagen zijn buurtkinderen, die elke dag op het schoolplein de twaalf door premier Prayuth gedicteerde ‘Thaise waarden’ moeten opdreunen. Vanaf nu dienen ze ook dagelijks een goede daad te verrichten en daar verslag van te doen. Opdat het modelburgers worden, zegt premier Prayuth.