De ochtend is de theoretische basis voor de dag. Dr. Sandra Kisters (Universiteit Utrecht) vertelt over de beeldvorming rondom het kunstenaarsatelier in de voorbije decennia. Professor Alex Coles (University of Huddersfield) introduceert zijn idee van het ‘transdisciplinaire atelier’ dat op de grens van kunst, architectuur en andere creatieve disciplines opereert. De ochtend wordt afgesloten door een panel met Martijntje Hallmann (Rijksakademie van beeldende kunsten), Bik Van der Pol (kunstenaarsinitiatief Duende) en Huib Haye van der Werf (Jan van Eyck Academie). Het gesprek gaat hier over de huidige atelierpraktijk en de eisen die de artistieke, sociale, economische en politieke ontwikkelingen aan het atelier stellen.
In de middag vertellen drie kunstenaars over hun visie op het atelier en de plannen en verwachtingen die ze hebben voor de toekomst. Met Folkert de Jong, Alicia Framis en Ištvan Išt Huzjan.

Ter afsluiting van de dag is er een discussie. Centraal staan vragen als: Hoe ziet het atelier van de toekomst eruit? Welke invloed hebben bijvoorbeeld de crisis, maar ook bepaalde maatschappelijke, kunsthistorische en technologische ontwikkelingen, hierop? Kunnen opleidingen en kunstenaarsinitiatieven tijdig anticiperen? Het publiek wordt van harte uitgenodigd aan de discussie deel te nemen.

Toegang: 10 euro, inclusief lunch en toegang tot de tentoonstelling Studio Verwey.
De Hallen Haarlem | Grote Markt 16, Haarlem | reserveren verplicht: reserveringen@dehallen.nl | Engels gesproken.