Daarnaast wordt het medium vaak in al z'n diversiteit getoond. Het magazine vindt toepassingen of invalshoeken die keer op keer een verrassend en uitzonderlijk sterk resultaat opleveren. De tentoonstelling The New York Times Magazine Photographs onderzoekt de kern van zowel de fotografie als het geprinte tijdschrift op het moment dat de rol van deze beide media zeer aan verandering onderhevig is.

De tentoonstelling is samengesteld door Kathy Ryan, al jarenlang directeur Fotografie van het Magazine, en Lesley A. Martin, uitgever van Aperture Books. De tentoonstelling bestaat uit elf delen, elk gewijd aan een bijzonder project of combinatie van projecten die eerder zijn gepubliceerd in The New York Times Magazine. De projecten die zijn gekozen voor de tentoonstelling zijn een afspiegeling van het eclectische karakter van The New York Times Magazine. Naast voorbeelden van reportage- en portretfotografie is er ook kunst (autonome) fotografie te zien. Door gebruik te maken van visuele middelen uit de verschillende stadia van het totstandkomingproces van het blad, zoals ‘shot lists’, werk-afbeeldingen en contactafdrukken, video’s, ‘tear sheets’ en ingelijste afdrukken wordt de onderlinge samenhang blootgelegd tussen het oorspronkelijke idee en de uiteindelijk gepubliceerde pagina. Soms ontstijgt de samenwerking tussen de redactie en de fotograaf zelfs de publicatie van het magazine en wordt een concept dat begon als een opdracht vast onderdeel van het werk van de betreffende fotograaf. Gezamenlijk tonen deze beelden de bijzondere manier waarop The New York Times Magazine fotografie gebruikt om verhalen te vertellen. De verrassende redactionele keuzes maken dit magazine tevens tot een uniek forum voor de kruisbestuiving van fotografische genres.

De tentoonstelling bevat driehonderd beelden van zevenendertig fotografen, waaronder:
Lilian Bassman, Chuck Close, Philip Lorca diCorcia, Gregory Crewdson, Thomas Demand, Rineke Dijkstra, Mitch Epstein, Lee Friedlander, Nan Goldin, Jeff Koons, Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, Annie Leibovitz, Ryan McGinley, Hellen van Meene, Jeff Mermelstein, Simon Norfolk, Paolo Pellegrin, Gilles Peress, Sebastiao Salgado, Andres Serrano en Malick Sidibe.

Bij de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek The New York Times Magazine Photographs, uitgegeven door Aperture.

KATHY RYAN (directeur Fotografie) werkt al ruim 25 jaar voor het New York Times Magazine. In deze periode heeft het Magazine verschillende prestigieuze prijzen ontvangen;
Picture Editor of the Year Award, Visa pour l'Image photojournalism festival in Perpignan (1997), Frankrijk; Lucie Award for Picture Editor of the Year in 2003; lifetime achievement award from the Griffin Museum of Photography, Winchester, Massachusetts. In 2008 was Ryan cocurator van het eerste New York Photo Festival, en in 2009 stelde ze voor Foam de tentoonstelling Prune: Abstracting Reality samen en Dutch Seen, project voor het Museum of the City of New York en Foam. Ryan is een veelgevraagd spreker en is mentor op New York’s School of Visual Arts.

LESLEY A. MARTIN (co-curator) is uitgever van het boek programma van de Aperture Foundation (NY). Martin schrijft over fotografie voor o.a. publicaties als Lay Flat en Aperture, ze heeft ruim zeventig fotografieboeken uitgegeven, waaronder Reflex: A Vik Muniz Primer; Richard Misrach: On the Beach; Paris • New York • Shanghai by Hans Eijkelboom; Takashi Homma: Tokyo; Paul Strand in Mexico; and Penelope Umbrico (photographs). In 23008 was Martin een van de curators voor het New York Photo Festival. In 2010, onder Martins leiderschap, Aperture Foundation ontving de Publisher of the Year tijdens Photo España, Madrid.

The New York Times Magazine Photographs is georganiseerd door de Aperture Foundation, New York. De tentoonstelling is gecureerd door Kathy Ryan en Lesley A. Martin.


The New York Times Magazine Photographs is van 23 maart - 30 mei 2012 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18 uur, do/vr van 10.00 - 21.00 uur. Entree: € 8,50

(Persbericht)