Wellicht heeft u meegekregen dat het International Film Festival Rotterdam dit jaar met het overkoepelende themaprogramma The State of Europe is gekomen. Niet geheel toevallig zijn later dit jaar de verkiezingen van het Europees Parlement, en het iffr is van mening dat film een medium bij uitstek is om de Europese identiteit en ideeën in beeld te brengen, ook voor een groot publiek. Film biedt talloze aanknopingspunten om opnieuw te verkennen wat Europese cultuur is, op een veilige afstand van politiek getouwtrek of een top-down opgelegde politieke agenda voor of tegen Europa.

Het historische project van de Europese eenwording heeft immers veel van zijn glans verloren. Vrede en veiligheid, de twee drijvende argumenten achter Europa, zijn vandaag de dag nog steeds relevant, maar zijn ook sleets geraakt. Politici lijken er maar niet in te slagen een overtuigende toekomstvisie op Europa over te brengen en veel mensen zijn boos en teleurgesteld, of erger nog, helemaal niet meer geïnteresseerd.

In drie filmprogramma’s (Grand Tour, My Own Private Europe en EU-29) verkende het iffr daarom onlangs onderwerpen die spelen in het hedendaagse Europa, zoals immigratie, (culturele) identiteit en persoonlijke leefomstandigheden. Gezamenlijk geven zij inzicht in wat Europa bindt en verdeelt. Met The State of Europe wilde het iffr samen met filmmakers en publiek op zoek naar antwoorden en toekomstperspectieven. De Groene Rotterdammer is het resultaat van die zoektocht, een verslag van wat er gebeurt wanneer een filmfestival een platform voor reflectie en discussie over de toekomst van Europa biedt door middel van films, gesprekken en debatten. Dat was niet het enige: Thomas Bellincks tentoonstelling Domo de Europa Historio en Ekzilo kwam speciaal voor deze gelegenheid van Brussel naar Rotterdam en de Franse kunstenares Diane Rabreau liet zich voor het online project Destination: Europe op pad sturen om vragen over op het eerste gezicht onbelangrijke locaties in Europa te beantwoorden.

Wij wensen u veel leesplezier en misschien wel nieuwe inzichten met voor één keer De Groene Rotterdammer!