Paramaribo – De huidige identiteitskaart in Suriname bestaat uit geplastificeerd karton en wordt in sommige landen in de wereld niet (meer) geaccepteerd als geldig bewijs van legitimatie. Het amateuristische kartonnetje is volgens Surinaamse politici makkelijk te vervalsen en daardoor fraudegevoelig. ‘Ons ID-kaartensysteem voldoet niet meer aan de wensen van de tijd en ook niet aan de kwaliteitsstandaarden. We hebben in het verleden niet gelet op kwaliteit als zodanig’, zei Mike Noersalim, minister van Binnenlandse Zaken, eind november op een openbare vergadering van het Surinaams parlement.

Onlangs introduceerde Suriname de elektronische ID-kaart, voorzien van ingebouwde chip. Hier liggen biometrische gegevens van de kaarthouder opgeslagen, waaronder alle tien vingerafdrukken. Het proces voor het vervaardigen van de bijna 600.000 elektronische ID-kaarten, één voor iedere Surinaamse inwoner, is inmiddels in gang gezet. Dit terwijl het land (nog) geen eigen privacywet heeft. De privacy van de burger is vastgelegd in de grondwet van 1987, maar daarin worden de privacy van digitale persoonsgegevens beschermd noch besproken.

Surinaamse burgers maken geen punt van de vingerafdrukken die ze moeten afstaan op hun nieuwe identiteitskaart. Grotere bezorgdheid is er over de toegang tot en misbruik van de digitale gegevens. Hiertoe behoren naast de vingerafdrukken ook gezichtsherkenning, burgerlijke staat en het adres van de kaarthouder.

In maart 2018 werd de voorzitter van de European Privacy Association, Paolo Balboni, door Suriname aangetrokken als consultant voor het maken van de wet Privacy Persoonsgegevens, een initiatief van het Surinaamse ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Balboni merkte op dat Suriname niet echt verbonden is met de digitale wereld en daardoor de internationale principes met betrekking op privacy onvoldoende beheerst. ‘Ik maakte me vooral zorgen over de afwezigheid van restricties voor politieambtenaren’, zei Balboni tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

De elektronische ID-kaart werd eind oktober officieel gepresenteerd aan de bevolking. De ‘ID-kaartenwet 2018’ werd op donderdag 20 december met 28 van de 52 stemmen aangenomen. De wet ‘Privacy Persoonsgegevens’ is inmiddels gepresenteerd aan het Surinaams parlement, maar vooralsnog niet behandeld. Het streven is om nog voor de verkiezingen van mei 2020 iedere burger te voorzien van een nieuwe ID. Het totale kostenplaatje komt volgens Noersalim op 9.710.000 Amerikaanse dollar.