Met lijnen die digitaal ‘smelten’ op een beeldscherm, of juist andersom, lijkt dit jaar er een van maken en programmeren, van scherpe analyses en spiritualiteit. Naast het kleurenorgel van Matthijs Munnik, de maffe computerwerkplaats van Johann Arens (‘Voor gebruik van de kleurenprinter gelieve melden bij de inloopvrijwilliger’) en de briljante vissenkom van Ehsan Ul Haq hier vijf ateliers om in ieder geval te bezoeken.

Atelier M61
De installatie van Juliaan Andeweg is een ode aan Hermes, god van de alchemie. De spanning tussen de plastic bekertjes met gekleurde vloeistof en de prachtig uitgewerkte vlekken op de vloer is om te snijden, maar hoogtepunt is toch de groene slang die een iPhone op de grond van stroom voorziet en de duimen die ronddraaien op het beeldscherm.

Atelier R6

Niet één lichaam is compleet in het atelier van Eva Spierenburg. Een hoofd staat geprikt op een wandelstuk, torso’s rusten op de betonnen vloer. Prachtig zijn de kleine schilderijen aan de muur, intieme scènes uit een nare droom.

Atelier R5

Pauline Curnier Jardin maakte een van de vele donkere atelierruimtes. Naakte mannen en vrouwen in een video dansen in het rond op een occulte aangelegenheid. De installatie die zich voor het scherm uitstrekt blijkt een slagveld van glimmende en organische artefacten.

Atelier H43

Met recht een hidden studio van Agnieszka Polska, in hogere sferen met kaarslicht, een wandelende schaduw, een tweekoppige slang en een bezwerende stem.

Atelier R11

Jisun Kim maakte een animatie op drieluikformaat met avatars die rake dingen zeggen over IS en op het centrale scherm een ontroerende zoektocht ondernemen naar de Far Lands in Minecraft. Begeleid door game-muziek een werk om scherm voor scherm, scène naar scène, te bekijken.


RijksakademieOPEN 2015
Zaterdag 28 en zondag 29 november
11.00-19.00 uur.
Toegang €8, inclusief publication €12, met korting €6, gratis toegang voor kinderen onder 12.


Beeld:

Ehsan Ul Haq
Juliaan Andeweg
Eva Spierenburg
Pauline Curnier Jardin
Agnieszka Polska
Jisun Kim