Istanbul – De oorlog tussen de kinderen van de revolutie heeft grote gevolgen voor de zwakke Turkse democratie. Nu premier Tayyip Erdogan en zijn oude bondgenoot, prediker Fethullah Gülen, met elkaar in een machtsstrijd zijn verwikkeld, is het eerste slachtoffer al gevallen: de scheiding der machten.

De befaamde prediker Gülen, die in Amerika woont en van daaruit leiding geeft aan zijn machtige islamitische beweging, zette een jaar geleden een punt achter het bondgenootschap met de premier. Hij had zijn invloed bij justitie gebruikt om een einde te maken aan de macht van het Turkse leger, een politiek die Tayyip Erdogan van ganser harte steunde. Maar nu de militairen en seculier Turkije verslagen zijn, blijken de twee mannen totaal verschillende ideeën te hebben over het nieuwe Turkije.

Fethullah Gülen is van de Turkse islam. Hij wil niets weten van de Arabische geloofsbeleving die de premier aan de rest van het land wil opleggen. Bovendien neemt Gülen het woord ‘Koerd’ nimmer in de mond en richt hij honderden scholen in het Koerdische gebied van Turkije op om de Koerdische jeugd te ‘verturksen’. De vredesbesprekingen tussen de pkk en de Turkse regering halen bij hem dan ook het bloed onder de nagels vandaan.

Erdogan wil nu de privé-scholen van Gülen sluiten. Gülen op zijn beurt heeft dankzij zijn mannen bij politie en Openbaar Ministerie genoeg informatie verzameld om de partij van Erdogan in het nauw te brengen. Het Turkse volk is nog steeds in schok van de corruptiepraktijken binnen de regeringspartij, die door aan Gülen gelieerde officieren van justitie boven water zijn gehaald.

Erdogan is zwaar aangeslagen door het nieuws van de corrupte ministers en stelende zonen. Zelfs tegen zoonlief Bilal Erdogan loopt een onderzoek vanwege corruptieverdenking. De premier heeft daarom de regeling ingevoerd dat de gouverneurs en dus de regering altijd op de hoogte moeten zijn van de onderzoeken van het Openbaar Ministerie. En toen de officier van justitie nieuwe arrestaties wilde verrichten, heeft de politie zijn bevelen simpelweg niet opgevolgd.

De strijd tussen de twee titanen Erdogan en Gülen heeft vooralsnog geen winnaar opgeleverd in Turkije. Wel een verliezer: de trias politica in de al zwakke Turkse democratie is inmiddels ter aarde besteld.