Op de sportpagina van een grote krant: ‘Pandev houdt knieklachten – Goran Pandev (25) (…), de vedette van Macedonië, kampte in de aanloop naar de kwalificatiewedstrijd tegen Schotland (1-0) met knieklachten, speelde desondanks 83 minuten mee en is nog niet hersteld van de inspanningen. De verwachting in Macedonië is dat Pandev morgen in Skopje wel aan de aftrap verschijnt en aankijkt hoe lang hij het volhoudt.’
Op diezelfde pagina wordt de blessuregevoeligheid van Arjen Robben beschreven. Robben betreurde dat hij niet had kunnen meespelen tegen de ‘socceroos’. Hij had graag het Nederlandse volk ‘de nieuwe Robben’ laten zien. Dat is de Robben die niet de hele tijd omvalt, bedoelt hij, een Robben die niet uitvalt en trekkebenend naar de kant hobbelt met een kwetsuur. Een Robben die niet telkens last heeft van iets. Een Robben zonder pijntjes, kortom.
Arjen Robben is een voetballer met ‘pijntjes’. Niet alle voetballers hebben die, alleen bepaalde types. Waarschijnlijk vooral Nederlandse voetballers. Macedoniërs van het type Pandev hebben niet snel pijntjes. Die houden ‘knieklachten’ maar spelen desondanks 83 minuten mee (van de negentig). Dat is van een andere orde dan ‘pijntjes’ hebben. Op gevoelige plekjes.
Pandev ervaart vlammende helse scheuten van pijn, doffe ellende, verzengende smart. Pandev kan niet meer op zijn benen staan, hij is aan het einde van zijn krachten. Toch verschijnt hij aan de aftrap.
Robben heeft pijntjes. Zeurende, trekkerige pijntjes. Er zit een spiertje scheef, of een zenuwtje bekneld. Kneuzinkje in het telefoonbotje. Probleempjes met het middenvoetsbeentje.
Pijntje is Nijntje. De avonturen van Pijntje, die een dagje uit ging en een stapje te ver liep en toen puntje bij paaltje kwam twee emmertjes water ging halen.
Pijn is Nijn, dat kolos van een konijn, reuzengroot, dat stampend en grommend het pand verliet om een os te doden en op te schrokken.
Pijntjes hebben mensen die niet naar het werk komen omdat ze zich ‘niet zo lekker’ voelen. Omdat ze een beetje ziek zijn. Een koutje gevat. Omdat ze niet fijntjes in hun velletje zitten.
Alles wordt verkleind dat van het type ‘gezellig en knus’ is, of moet zijn. Let maar op.
Zullen we een terrasje pakken, schatje? Drinken we een glaasje wijn, roken een sigaretje. Lekker in het zonnetje.
Lekker in het zonnetje! De pijntjes overspoelen ons en iedereen gaat steeds maar lekker in het zonnetje zitten. Dagje naar het strand. We zetten een cd’tje op. Spelletje doen. Hoedje-wip. Hè, gezellig, avondje uit, tot een uurtje of twee, dan nog een slaapmutsje of een afzakkertje, cognacje.
Biertje?
De voetballer met pijntjes is een mietje, een watje. Die een blokje om loopt en ‘s avonds een bioscoopje pikt. Lekker in een hoekje met een boekje. Kaarsje aansteken. Vuurtje? Weekendje weg. Reisje geboekt.
In Arjen Robben weerspiegelt zich de Nederlandse volksaard. Of hebben ze in Macedonië ook huisje, boompje, beestje? Hebben ze daar Jantjes? Heintje Davids? Wat ze niet hebben is pijntjes. Zoals hier:
‘Kleine pijntjes Afellay en Boulahrouz – Ibrahim Afellay, Robin van Persie en Khalid Boulahrouz waren woensdagochtend niet van de partij bij de training van Oranje in Katwijk. Zij ontbraken vanwege lichte blessures. Afellay ondervindt nog wat hinder van een zaterdag opgelopen enkelblessure. Van Persie heeft een lichte voetblessure en Boulahrouz is pas net hersteld van een enkelblessure. Het is onduidelijk of Robben woensdag op het trainingsveld verschijnt. Hij voelde tijdens de ochtendsessie zijn hamstring opspelen. Hij besloot de training uit voorzorg vroegtijdig te beëindigen.’
Lichte blessures. Ondervindt nog ‘wat’ hinder. Pas net hersteld van een enkelblessuretje. Voelde zijn hamstringetje opspelen en hield uit voorzorg op. Uit voorzorg… Pandev speelde 83 minuten mee. Hij kijkt aan hoe lang hij het volhoudt.
‘Pijntjes bij Feyenoord na gelijkspel tegen Konyaspor – Mols bleef tijdens de rust achter in de kleedkamer nadat hij een tik op een achillespees had gehad. Ekramy liep in de tweede helft een heupblessure op na ongelukkige valpartij.’
Tikje op het peesje. Valpartijtje.
Potje schaken? Krantje lezen? In het zonnetje een dutje doen? Op je gemakje. Ik zou je in een doosje willen doen.
‘Pijntjes bij spitsen PSV – Danko Lazovic heeft last van zijn knie. Danny Koevermans, normaal gesproken de vervanger van Lazovic, heeft liesklachten.’
Aardje naar zijn vaartje. Schaapjes op het droge. Stoofpeertjes. Een petiefoertje. Wie voor een dubbeltje is geboren wordt nooit een kwartje. Maar hij kan altijd nog sparen voor een appeltje voor de dorst. En lekker in het zonnetje gaan zitten.