Toeval, zo zal je maar genoemd worden! Heeft Hasard een kansje om te overleven? Als het bericht niet waar is, is de realiteit toch erg genoeg. Een miljoen vluchtelingen trekt naar een gebied dat niet is ingericht op vluchtelingen, waar internationale hulp niet snel genoeg geboden kan worden, waar honger slachtoffers zal eisen, waar naar alle waarschijnlijkheid vreselijke epidemieen zullen uitbreken. De oorlog in het voormalige Joegoslavie zal nog jaren duren en vol belangstelling volgen wij de inslag op Jupiter, de matte voetbalwedstrijd tussen Italie en Brazilie, in de vaste overtuiging dat er bij de viering van de overwinning wel minstens een dode zal vallen.
Renners stappen ziek van de fiets. Oranjefans gedragen zich bijzonder onsportief en ordinair tijdens de Daviscup-wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Nederland, getooid met oranje zakdoeken, oranje hemden en jurken, oranje petjes en godbetert die verdomde oranje schuimplastic klompen op sommige koppen. Naarmate er meer bier in gaat wordt het luidruchtiger.
Hasard, zo zou ieder kind genoemd kunnen worden dat in een ellendig gebied geboren wordt. Hier is er nauwelijks nog sprake van toeval, meer van uitrekenen.
Het is in erbarmelijke omstandigheden al een toeval als je de dag van je geboorte haalt, dan weer een toeval als je je eerste weken overleeft, dan een toeval als je een aantal jaren oud wordt zonder van de honger of door een slachting dood te gaan en dan is de rest van je leven nog een miserabel toeval. Gefeliciteerd, Hasard.