Gretta pikt niet meer alles. Zei ze in een kerstinterview in Vrij Nederland. «Laatst zat ik», zei ze, «met Wim in een visrestaurant in Amsterdam-Zuid, aan ons eigen hoektafeltje.» Dus Gretta heeft haar eigen hoektafeltje in dat zeer gewilde restaurant in Amsterdam-Zuid. Wel grappig dat Gretta blijkbaar makkelijker van man dan van tafel wisselt. Gretta: «Ik keek uit op een joods echtpaar met een volwassen kind.» Droeg zij een ster en hij een keppeltje, of hadden ze gewoon een grote neus? «Die jongen kijkt mij aan», vervolgt Gretta, «terwijl hij het eten uit zijn mond laat lopen.»

Dat is een leugentje om bestwil, maar laten we even aannemen dat Gretta de waarheid spreekt. Gretta, begaan met het inderdaad vreselijke lot van een groot deel van de Palestijnen, kijkt in het gezicht van een jongen die het eten uit zijn mond zou laten lopen. Een wellicht wat onsmakelijk beeld, maar toch wel een beeld dat naadloos past bij beelden uit de Derde Wereld, of desnoods uit Palestijnse kampen. Een oprechte actievoerster droomt van kinderen die het eten uit de mond laten lopen. Een gedreven actievoerster, die niet gewend is aan auto’s met chauffeur en haute couture, zou gewoon door eten. Maar niet Gretta. Daar, in dat gewilde visrestaurant in Amsterdam-Zuid, won de society-echtgenote van de bankdirecteur het met sprongen van de geëngageerde actievoerster. Gedachtig aan minister Hilbrand Nawijn zat in dat visrestaurant niet de actievoerster Gretta maar de mens Gretta. En die pikt niet meer alles.

Mens Gretta riep de eigenaar van het gewilde restaurant en zei: «Wil jij zeggen dat ik dit niet accepteer.» De eigenaar antwoordde niet dat actievoerster Gretta niet moest zeuren. Nee, hij zwichtte voor status en geld, voor de met dure juwelen behangen avondrobe van mens Gretta en sprak vervolgens dat volwassen kind vermanend toe. En dat alles omdat mens Gretta kwijlende kinderen buiten de daartoe bestemde gebieden, zoals in een gewild restaurant in Amsterdam-Zuid, niet pikt.

Nu ken ik toevallig het kind van het joodse echtpaar, een student. Hij stak slechts zijn tong uit naar Gretta. Meer was het niet. Die uitgestoken tong, die Gretta in VN uitvergrootte tot kwijlen, dát pikte de society-actievoerster niet. Kan Gretta mij uitleggen waarom ze over iets kleins als een uitgestoken tong al moet liegen en waarom deze actievorm veel schandelijker is dan een Palestijnse vlag als vorm van protest?