Toni Servillo is terug

Rome – Het was een raadsel. Waar was Toni Servillo gebleven?

De filosofische playboy Jep Gambardella uit La grande bellezza, door de hele wereld bejubeld en tot stijlicoon uitgeroepen. Terecht riep regisseur Paolo Sorrentino zijn ‘Gambardella’ naast zich op het podium om de Oscar voor beste buitenlandse film samen in ontvangst te nemen. Dat was in de nacht van 2 maart 2014. En sindsdien was Italië’s grootste acteur Toni Servillo (57) van de radar verdwenen.

Sorrentino (46) benutte de wind in de zeilen van de Oscar om onmiddellijk twee internationale miljoenenproducties te draaien (Youth en The Young Pope) met sterren als Michael Caine, Harvey Keitel, Jane Fonda, Jude Law en Diane Keaton. Toni Servillo keerde Hollywood de rug toe en heeft zich de afgelopen twee jaar op kousenvoeten door de provincietheaters van Italië bewogen. Dan weer een toneelstuk, dan weer een voorleesavond ter ere van de schrijfster Natalia Ginzburg, dan weer een avond met muziek en poëzie met zijn broer Peppe. Hij heeft niet stilgezeten, Toni Servillo, maar zijn actieradius bleef beperkt tot Italië, en dan nog voor de kleine niche van liefhebbers. Wie hem wilde zien moest er moeite voor doen.

Het was lang wachten, maar eindelijk is hij terug op het grote scherm. In Le confessioni van regisseur Roberto Andò speelt Servillo een monnik die wordt uitgenodigd op een G8-conferentie in een Bilderberg-setting aan de Duitse Ostsee. Te midden van een gezelschap gelegaliseerde criminelen die de wereld om zeep willen helpen, glijdt Servillo sereen in een witte monnikspij voorbij. Zijn blik, zijn lachje, zijn stiltes, zijn loopje: het is weer genieten. Met dezelfde regisseur maakte hij in 2013 Viva la libertà, waarin Servillo alle hoeken van zijn kunnen kon laten zien in zijn dubbelrol van eeneiige tweelingbroers die elkaar afwisselen als leider van Italiaans links. Le confessioni gaat over de wereld waarin de politiek er niet meer toe doet. Wat rest is de ijselijke stilte van een Bilderberg-conferentie, waarin over het lot van de mensheid wordt besloten zonder dat er iemand in wordt gekend.

Het festival van Cannes heeft Le confessioni niet geselecteerd. En dat is jammer, want daardoor loopt de film de internationale markt mis. Toni Servillo in een hagelwitte pij tussen de misdadige Masters of the Universe is een beeld dat je bijblijft. Want Toni Servillo weet zijn rollen te kiezen.