Rome – Silvio Berlusconi (80) heeft dit jaar zijn eigen paasfilm geregisseerd, over de drie lammetjes die hij heeft gered van de meedogenloze Italiaanse paaslunch, waar agnello traditioneel de hoofdgang is. We zien de voormalige premier van Italië, zakenman, Milan-eigenaar, tv-tycoon en multimiljardair in kleermakerszit op het gras, eerst met een lammetje lurkend aan de fles, dan in zijn armen, terwijl hij een kus op het hoofdje drukt. Vertederende beelden van een oude man die alles heeft gehad van het leven, en nu graag wat terug wil doen.

Waarschijnlijk zal de Berlusconi-film die regisseur Paolo Sorrentino (Oscar-winnaar met La grande bellezza) heeft aangekondigd over een heel andere Berlusconi gaan. De opnamen starten deze zomer, en Berlusconi zal natuurlijk worden gespeeld door Toni Servillo. Sorrentino en Servillo zijn het gouden duo van de Italiaanse cinema, behalve al bekroond met de Oscar in 2008 ook met de juryprijs van Cannes voor Il Divo, over de ongrijpbare christen-democraat Giulio Andreotti. ‘Il Divo beschouw ik als mijn beste film’, zegt Paolo Sorrentino (46) nu bij gelegenheid van zijn nieuwe project.

Loro (‘Zij’) is de werktitel voor de Berlusconi-film, met de dubbele Italiaanse betekenis van l’oro, ‘het goud’. In het voordeel van Sorrentino moet worden gezegd dat hij zijn portretten van de belangrijkste politieke machthebbers van zijn land niet laf na hun dood maakt. Andreotti was 89 toen Il Divo uitkwam. De oud-premier was woedend, maar liet dat conform zijn sfinxachtige karakter niet blijken. Alleen bij de voorvertoning hoorde iemand hem ‘una mascalzonata’ (‘een schoftenstreek’) mompelen.

Silvio Berlusconi is tachtig en zal waarschijnlijk ook niet reikhalzend uitzien naar wat de duivelse Sorrentino en Servillo van hem gaan maken. Te meer niet daar hij nog steeds hoopt op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens die hem eindelijk in het gelijk zou moeten stellen, zodat hij bij de volgende verkiezingen toch weer mee kan doen.

Berlusconi is gewend aan films over zijn reilen en zeilen, zoals Il Caimano (‘De Kaaiman’) uit 2006 van Italië’s intellectuele boegbeeld Nanni Moretti. Maar Paolo Sorrentino en Toni Servillo, dat is toch andere koek. Moretti’s morele verontwaardiging heeft weinig gedaan in de bioscoop, de bijtende humor van de twee S’en in combinatie met Berlusconi belooft veel.