In de hoogtijdagen van de lounge lanceerde de toen negentien jaar oude Yonderboi uit Hongarije Shallow and Profound (2000): een met goedkope pc en gratis software gemaakte plaat, die met zijn authentieke sfeer duidelijk af week van het werk van genreartiesten. Het album bevat een cocktail van melancholieke downtempo ritmes, jazz, hiphop, samples van Nina Simone, Herbie Hancock en The Doors, maar ook Oost-Europese volksmuziek. Wielrenliefhebbers herkennen de artiest van het nummer Ohne Chanteuse als openingstune van Jean Nelissens item in het Tourjournaal. Het opvallende langspeeldebuut was een groot internationaal succes, kreeg lovende kritieken en werd in zijn thuisland uitgeroepen tot beste popplaat ooit. Een aardige prestatie voor iemand die op de lagere school als «toondoof» werd beschouwd.

De als László Fogarasi jr. geboren artiest groeide op in een plaatsje 250 kilometer van Boedapest. Ondanks zijn schijnbare amuzikaliteit volgde hij een korte periode klassiek-gitaarles op de middel bare school; het snaarinstrument maakte al snel plaats voor een computer en een mono-keyboard. Op zijn zestiende bracht hij zijn eerste demo’s uit. Na zijn examen verhuisde hij met jeugdvriend Balázs Zságar naar de hoofdstad en samen werkten ze aan het album dat hem zo succesvol zou maken.

Na de commerciële en artistieke waardering en diverse tournees werd het stil. De lounge werd ondertussen op-sterven-na-dood verklaard en het leek erop dat de geluidscollagist het bij zijn succesvolle debuut zou houden. Maar onverwacht verscheen het nieuwe album Splendid Isolation, gemixt door de Nederlander Junkie XL. Van een artistiek isolement is geen sprake geweest; Yonderboi heeft zich duidelijk meer laten inspireren door hedendaagse pop uit Engeland en Amerika. Traditionele elementen zijn naar de achtergrond geschoven. Zo zijn track titels en teksten Engels; de met een Hongaars accent aangezette zang houdt het midden tussen charmant en onbeholpen. Splendid Isolation is met echte liedjes concepten vanuit een overdachte structuur tot stand gekomen. Het ge luid kenmerkt zich door pakkende, gelaagde beats, en ook hoor je opvallend veel elektrische gitaar. Op Motor is goed te horen hoe een combinatie van die twee heel treffend uitpakt en Love Hides (wederom een Doors-cover) doet sterk denken aan New Order, een band die als geen ander heeft laten zien hoe popmuziek met elektronica te vermengen is. Aan het einde van de plaat is ruimte voor «ouderwetse» Yonderboi, maar dan heeft hij allang aangetoond dat hij zichzelf heeft weten te vernieuwen. Splendid Isolation is een verschuiving van periferie naar centrum, met behoud van kwaliteit.

Label: Mole Listening Pearls