1. Johan Cruijff Ook hier geen interne strijd in de jury. Het voetbalgenie uit Betondorp deelt niet voor niets zijn initialen met de Verlosser. Sinds kort ook actief als filosoof, met aforismen als: ‘Italianen kunnen nooit van je winnen. Maar je kunt wel tegen ze verliezen.’
 2. Mata Hari Artiestennaam voor de Friese danseuse c.q. vermeende dubbelspionne uit de Eerste Wereldoorlog Margreetha Geertruida Zelle. Stierf op 15 oktober 1917 in Vincennes voor een Frans executie-peloton. Ooit op het witte doek vertolkt door Jeanne Moreau. Ook door Silvia Kristel (zie aldaar)
 3. Jan de Hartog Schrijver van Gods geuzen. Best verkochte IBN op literair gebied, nog beter dan Harry Mulisch (zie aldaar)
 4. Pieter Mondriaan Duur verkochte schilder, operatief in New York. Haalde postuum de voorpagina met de illegale aankoop door Kok II van de Victory Boogie Woogie, een onaf schilderij.
 5. Marinus van der Lubbe Leids metselaar kreeg in 1932 de schuld in de schoenen geschoven van de Rijksdagbrand in Berlijn, die door Hitler c.s. werd gebruikt als excuus voor de vestiging van de nazi-dictatuur. Werd na showproces het hoofd afgehakt. Geniet nu bij zowel links als rechts nieuwe heldenstatus.
 6. George Blake Superspion voor de Sovjetunie in Nederland, opgegroeid in Rotterdam. Maakte deel uit van de spionagekring rond Philby en MacLean in Oxford. Verblijft te Moskou, dromend van de Coolsingel en de Blaak.
 7. Anthony Fokker Luchtvaartpionier. Collaboreerde met Goering, maar bleef nationale trots. 9 Leo Fuld Zonder twijfel de grootste Nederlandse zanger van de twintigste eeuw. Rotterdammer. Ontdekker van Charles Aznavour en Edith Piaf, en goede vriend van Frank Sinatra. Zijn My jidische mama is de jiddische klassieker. Maakte kort voor zijn dood nog een adembenemende comeback. Composeur van de hymne God zegen Nederland.
 8. Henk Sneevliet Internationaal communist. Bracht de Blijde Revolutionaire Tijding in het Verre Oosten.
 9. Johnny Jordaan Neerlands best verkochte platenartiest aller tijden. Bijzonder geliefd in Canada, Frankrijk, Engeland en Duitsland.
 10. John de Mol Tycoon van het tv-tijdperk sinds gewonnen broederstrijd met Joop van den Ende (zie aldaar). Heerst over de gehele commerciële Russische tv-markt, alsmede Latijns Amerika, Afrika en het Iberisch schiereiland.
 11. Linda de Mol Zus van John. Profiteerde van het pionierswerk van Rudi Carrell (zie aldaar) en van de Germaans-Hollandse Frau Antje-cultus (zie aldaar)
 12. Rudi Carrell Profiteerde van het pionierswerk van Lou van Burg op de Duitse tv-markt, voor het Linda de Mol-tijdperk (zie aldaar) Veroorzaakte bijna inter-arische oorlog tussen Duitsland en Iran met onderbroekensketch. Werd net geen Rushdie.
 13. Hendrik van Loon Populair geschiedschrijver uit Zeeland. Zijn History of the World verscheen in miljoenenoplage in de Verenigde Staten. Week uit naar Amerika, waar hij op goede voet stond met president Roosevelt en Leo Fuld (zie aldaar). Maakte zich in de oorlogsjaren sterk voor modernisering van de Nederlandse monarchie, zonder succes.
 14. Louis Couperus Markeert eigenlijk de vorige eeuwwisseling. Dankzij vele smakelijke seksschandalen in de jaren twintig aan de zijde van prins Hendrik verdient hij toch een notering.
 15. Edith Stein Karmelitesser non van joodsen huize, in een Duits kamp vermoord. Eerste joodse rk-heilige.
 16. Juliana Enige IBN-koningin in de top honderd van de twintigste eeuw. Tot ver in haar eigenhandig gedekolonialiseerde rijk wordt ze nog steeds aanbeden als een godin.
 17. Prins Bernhard Helemaal terug als IBN sinds de conspiracy sites van Internet. Grondlegger Bilderberg-conferentie.
 18. Pieter Menten Internationaal kunstverzamelaar en oorlogsmisdadiger. Had in 1936 Juliana en Bernhard te gast op hun huwelijksreis.
 19. Malando Keizer van de tango. Zijn Tango ole guapa weerklinkt nog in iedere Argentijnse tearoom.
 20. Freddy Heineken Hoog qua naamsbekendheid, minder actief als IBN. Laf van smaak.
 21. Anton de Kom Strijder voor Surinaamse onafhankelijkheid. Verzetsheld in Nederland. Stierf in Neuengamme. Enige Nederlander die vermeld wordt in Kroniek van het Vuur van Eduard Culiano.
 22. Frau Antje Duitse verzinnebeelding van de ideale Nederlandse vrouw: blond, klompen en kaas. Viel laatstelijk van voetstuk door voorpagina Spiegel, waar ze werd afgebeeld met joint.
 23. Rutger Hauer Nederlandse acteur (Floris!) in Hollywood. Vooral ingehuurd als enge KGB-agent, SS-generaal of schizofrene moordenaar. (Zie ook Jeroen Krabbé)
 24. Jeroen Krabbé Schitterde als eerste Nederlander in Amerikaanse soap, Dynasty, aan de zijde van Joan Collins. Speelde net als collega Hauer veel maniakken, maar legt zich nu toe op zachtmoediger werk uit de chassiddische school.
 25. Friedrich Weinreb Wijsgeer uit chassidische school van Jeroen Krabbé. Probeerde in de oorlog te knoeien met lijsten voor deportaties uit Westerbork. Verguisd, geëerd en weer verguisd. Stierf in 1988 als internationaal gevierd New Age-auteur.
 26. Willem Oltmans Enige Nederlandse journalist die zowel bij Soekarno, de beide Kennedy’s als Desi Bouterse (zie aldaar) binnen kon komen. Speelde als eerste IBN in film van Oliver Stone.
 27. Joseph Luns KVP-politicus uit de beste jezuïtische traditie. Dreigde Washington aan te vallen ter handhaving van het rood-wit-blauw in Iryan Papua. Ook bekend door NSB-broer.
 28. E.F.E. Douwes Dekker Voorvechter van de verzelfstandiging van Nederlands-Indië. Achterneef van Multatuli. Schreef Simon den Javaan als vervolg op de Max Havelaar. Was mentor van Soekarno, de toekomstige Indonesische president. Werd in ‘40-'45 gedeporteerd en opgesloten in Paramaribo.
 29. Vader Abraham Geestelijk vader en uitvoerder van Het smurfenlied, startschot van het punktijdperk.
 30. Anton Geesink Eerste IBN die in Japan Japanse judoka’s tegen de mat drukte. Sindsdien levende legende. Lid van IOC (zie ook Willem Alexander).
 31. Willem Alexander Prins, IOC-lid en aanstormend watermanager. In de Duitse roddelpers 'Prinz Bier’ genaamd.
 32. Rob Scholte De ‘Jeroen Bosch’ van het pomo-tijdperk. Schiep meesterwerk in Nagasaki, Japan, en werd vervolgens in Amsterdam opgeblazen. Verloor benen, maar zag wereldfaam snel groeien. Woont en werkt op Tenerife.
 33. Mathilde Willink Levend kunstwerk van Zeeuws exotisme. In 1978 vermoord. Muze van Carel Willink (zie aldaar).
 34. Han van Meegeren Meestervervalser.
 35. Michel van Rijn Meester-kunstzwendelaar alsook dief. Schreef zijn geniale listen op in Hot art, cold cash. Gaf zich in Japan uit voor achterkleinzoon van Rembrandt van Rijn. Lukte altijd.
 36. Anton Corbijn Hoffotograaf van alle rock ‘n’ roll-goden. Beste vriend van Erik van Bruggen (zie aldaar)
 37. Hans van Mierlo Staatsman in ruste. Enige Nederlandse politicus die de voorkant van de New York Times haalde. Wordt nog steeds getipt als eerste president van de Tweede Bataafse Republiek, zodra de junta-Pierre Vinken (zie aldaar) is aangetreden.
 38. Simon Vinkenoog Verkoopt niets in buitenland, maar is wel gevierd als IBN. Boezemvriend van Allen Ginsberg en de andere Beat Poets, alsmede van Jimmy Hendrix, Timothy Leary en Jim Morrison.
 39. Kolonel Parker Oftewel Dries van Cuijk, wereldberoemd als manager van Elvis Presley. Zwendelde zich naar de top van Las Vegas, waar hij zijn pupil jarenlang opsloot uit vrees dat hij de VS zou verlaten.
 40. Heintje Vertederend Limburgs jongetje. Kreeg alle Duitse oma’s plat. Eerste generatie kindersterretjes, vaak geïmiteerd maar nooit overtroffen.
 41. Kolonel Karremans Het nieuwe gezicht van de Nederlandse strijdkrachten sinds Van Heutsz (zie aldaar) en Westerling (zie aldaar). Auteur van Srebrenica Who Cares?
 42. Klaas de Jonge Bommenkoerier van het ANC. Verschanste zich evenals Willem Oltmans (zie aldaar) in de Nederlandse ambassade, met meer succes.
 43. Herman Brood IBN-rocklegende met als topjaar 1978. Trouwde met Nina Hagen.
 44. Professor Buck Eén dag wereldnieuws als uitvinder van het medicijn tegen aids. De volgende dag moest hij zijn vergissing toegeven. Scoort hoog in de subcategorie Valse Hoop.
 45. Candy Dulfer Begenadigd saxofoniste. Speelde met Prince. Dochter van Hans Dulfer, begenadigd tenorsaxofonist.
 46. Dick Bruna Tekenaar van Nijntje, dat nog steeds in miljoenen-oplagen over de toonbank gaat in Tokio en New York.
 47. Marten Toonder Schepper van Ollie B. Bommel. Zat naar eigen zeggen in de oorlog in het verzet. De Duitsers waren niettemin gek op Bommel, die zij beschouwden als een NSB-beer, terwijl Tom Poes kennelijk als Ariër werd gezien.
 48. Mellie Uyldert Occultistisch schrijfster. Schreef in de jaren dertig over de superioriteit van het blanke ras in periodieken van de NSB. De deportatie van joden was een ‘noodzakelijke schoonmaak van de samenleving’. Immens populair als schrijfster over kruidengeneeskunde.
 49. Herman Felix Wirth Studeerde filologie, Duits, geschiedenis en muziek in Utrecht. Werd in 1909 lector in Berlijn en in 1918 hoogleraar muziekgeschiedenis in Brussel. Stichtte in 1932 de Forschungsanstalt fur Geistesgeschichte, die dankzij protectie van Heinrich Himmler werd omgezet in Das Ahenerbe, het grootste wetenschappelijk instituut van de SS, waar hij chef van werd. (Zie ook Mellie Uyldert)
 50. Sylvia Kristel Nederlandse soft-sexbom uit de jaren zeventig met hoog kunst- en muzegehalte. Veroorzaakte jarenlang files voor de bioscopen op de Champs Elysées met het zinnenprikkelende epos Emanuelle. Maakt tegenwoordig kunst.
 51. Paul Verhoeven Maker van Floris (zie Rutger Hauer). Nu big in LA met apocalyptische robotfilms uit het post-atomaire tijdperk en studies van het kruis van Sharon Stone. Verlegde grenzen met Showgirls.
 52. Xaviera Hollander Alias The Happy Hooker. Bekendste representante van de seksuele bevrijding vanuit de lage landen. Jaren-zeventigster. Te koop op ieder vliegveld.
 53. Gerard Croiset Nederlands beroemdste paragnost, over wie in de VS diverse biografieën verschenen. Lievelingsparanormaal van prins Bernhard. Helaas werden zijn paranormale prestaties later doorgeprikt, wat hem er niet van weerhield in 1956 in Utrecht een centrum voor paranormale geneeswijzen te beginnen.
 54. Jules Croiset Groot acteur. Veroorzaakte mondiale commotie door een antisemitische ontvoering van zichzelf in scène te zetten.
 55. Peter Hurkos De huisschilder Peter van der Hurk viel in 1941 van zijn trap en was sindsdien paranormaal begaafd. Hurkos werkte, helaas onsuccesvol, mee aan de opsporing van de Boston Strangler en de bende van Charles Manson.
 56. Herman Marie Benelot Moens Beroemd onderzoeker naar de missing link in de evolutie van aap naar mens. Kon dankzij de financiële steun van koningin Wilhelmina promoveren. Zijn ideeën over rasvermenging waren zeker in de vooroorlogse periode revolutionair: een supermens kon alleen ontstaan door rasvermenging en zeker niet door raszuiverheid.
 57. Anthonie Cornelis Oudemans Wereldvermaard expert op het gebied van de acarologie, de studie van mijten. Bij een breed publiek vooral bekend als cryptozoöloog, onder meer door zijn studie naar de dodo (1917). Zijn studies naar de legendarische zeeslang betekenden een doorbraak in de cryptozoölogie.
 58. Christiaan Lindemans Beter bekend als King Kong. Dubbelagent met voorliefde voor het betere wurgwerk. Secondant van prins Bernhard (zie aldaar) in ‘44-45. Wordt vaak beschuldigd van het verraad van Arnhem. Pleegde zelfmoord voordat waarheid boven water kwam.
 59. Ria Lodders Dochter van Haarlemse groenteboer schopte het tot Miss World en huwde met twistkoning Chubby Checker, die zijn nummer 'Heyloddyloddylo’, op de plaat gebracht met ZZ en de Maskers, aan haar opdroeg.
 60. Joop Zoetemelk Archetypische wielrenheld. Werd legendarisch als eeuwige tweede. Doorbrak dat in 1980 en veroorzaakte een internationaal conflict.
 61. Peter Hans Kolvenbach Sinds jaar en dag generaal van de orde der jezuïeten, machtige tegenspeler van de paus.
 62. Corry Brokken Zingende rechter. Veroverde het Eurovisie Songfestival als eerste Nederlandse vocaliste op overtuigende wijze.
 63. Ferdie E. Eerste Nederlandse ontvoerder en moordenaar die de voorpagina van de International Herald Tribune haalde.
 64. Professor Buikhuijsen Internationaal gevierd bio-criminoloog tot aan eerste politiek correcte golf.
 65. André Rieu Keizer van de Weense wals à la Limburgeuse. Gaf Stradivarius weer terug toen het om een Liro-exemplaar bleek te gaan.
 66. Bernard Haitink Meesterdirigent. Komt binnenkort vrij.
 67. Aletta Jacobs Feministe van de eerste feministische golf.
 68. Joke Kool Smit Feministe van de tweede feministische golf.
 69. Anja Meulenbelt Feministe van de derde feministische golf. Onverbiddelijke bestseller: De schaamte voorbij.
 70. Richard Krajicek Eerste Nederlandse Wimbledon-winnaar, verbrak het Tom Okker-trauma (op deze lijst hier niet vermeld, op nr. 202). Vooral bekend door Daphne Deckers, tweede Nederlandse Bond-girl sinds Femke Janssen (zie aldaar).
 71. Simon Carmiggelt Best gelezen Nederlandse schrijver in leesgrage voormalige Sovjetunie. Daar de nieuwe Tsjechov, hier slechts columnist.
 72. Robbie van Leeuwen Zanger-gitarist van Shocking Blue, van de Amerikaanse nummer één-hit ‘Venus’.
 73. George Kooijmans Zanger-gitarist van de Golden Earring. Enige IBN die naar Tamla Motown kan met zijn gitaar onder de arm en vertrekt met een vette cheque.
 74. Ida Peerdeman Kerkelijk goedgekeurd Maria-zieneres uit Amsterdam-Zuid.
 75. Joop van den Ende Terugtrekkende tv-tycoon, nu gericht op Broadway.
 76. Desi Bouterse Was formeel nog Nederlander toen hij de decembermoorden pleegde. Verdient daarom een notering als Internationaal Beruchte Nederlander.
 77. 2 Unlimited Oftewel Ray en Anita, het eerste house-duo van de Dutch Wave.
 78. George Baker Makelaar in hasj en geweren voor Ronnie Brunswijks Jungle Commando. Is eigenlijk Sjors Bakker uit de Zaanstreek. Componeerde voor zijn Geoge Baker Selection het onsterfelijke Una paloma blanca.
 79. Pierre Vinken Mega-uitgever. Voorman van de Nieuwe Bataafsch Republikeinse beweging.
 80. Johnny Meijer Legende op de accordeon. Deed volwassen mannen huilen.
 81. Raymond Westerling Opvolger van Van Heutsz in het poltionele tijdperk. Bloedhond van Celebes. Ook in Nederland actiever dan men mocht hopen.
 82. Eddie van Halen Naar Amerika geëmigreerde hardrock-gitarist. Vernieuwde het genre.
 83. Rik Smits Weergaloze IBN op Amerikaans basketbalveld.
 84. Raymond Barneveld Alias Barney. De eerste IBN die het schopte tot wereldkampioen pijltjesgooien
 85. Max van der Stoel Mensenrechtenactivist, vooral bekend in Griekenland, waar een plein naar hem is vernoemd.
 86. Max Euwe Schaakgrootmeester.
 87. Joop van Daele Invallende en scorende reserve in de finale om de wereldcup tussen Feyenoord en Estudiantes de la Plata, een doodseskader uit Argentinië. Bekend van het brilletje van Joop van Daele’
 88. Willem Kooning Schildersroem in Amerika.
 89. Anton Pieck Nog meer schildersroem.
 90. Karel Appel Idem.
 91. Jan Tinbergen Nobelprijswinnaar en mondiaal geweten.
 92. Henriëtte Roland Holst De koningin van het bevlogen vers, geliefd door Lenin e.v.a.
 93. Sebald Rutgers Oprichter van de Amerikaanse Comunistische Partij.
 94. Johan Riemens Oprichter Derde Weg, geestelijk voorvader van Blair, Clinton en Schröder
 95. Mr. Arthur Docters van Leeuwen Nederlandse J. Edgar Hoover. Internationaal Meesterspion. Verbaasde door in Europa te pleiten voor liberalisering van drugs. Waakt nu over de effectenbeurs.
 96. Henri Deterding Oprichter van de Koninklijke Shell. Financierde Hitler. Maakt postume comeback als oer-liberaal.
 97. Harry Mulisch Veelbelovende nieuwe IBN. Wordt al vergeleken met Homerus en Dante.
 98. Sjoukje Dijkstra Hoogblonde kunstschaatslegende, vooral geliefd in het Midden-Oosten
 99. Erik van Bruggen Nieuwe leider van de sociaal-democratische beweging. Niet te verwarren met Docters van Leeuwen (zie aldaar)