Mijn fascinatie is in eerste instantie nogal basaal. Ik mag graag borsten zien, bij voorkeur bloot en die vrouwen uit Oekraïne hebben, zoals een goede vriend het soms uitdrukt, ‘goeie spullen’. Maar uiteraard gaat dit veel verder. Voor pornografie kan iedereen elders ongelimiteerd terecht. Het gaat me erom dat naaktheid ingezet wordt als wapen, en dat die vrouwen precies datgene tonen wat ze willen bestrijden. Deze vrouwen gebruiken de wapens van de vijand (de vijand die bromt: ‘goeie spullen…’), en kapen de mechanieken van de mediakanalen, waar het meest banale zich altijd het snelst in voortplant.

Vooral rond het EK verzamelen alle camera’s van Europa zich, en probeert iedereen een plekje te veroveren tegenover die wereldtribune met guerrillamarketing, sponsorreclame en topless contrareclame.

Ik kan me een Kundera-achtige roman voorstellen met zo’n bloteborstenactiviste als protagonist. In de roman Onsterfelijkheid laat Kundera een personage geboren worden uit een gebaar dat hij een vrouw bij een zwembad ziet maken. Agnes werd uit dat gebaar geboren, ‘zoals Eva uit Adams rib’.

Mijn toplessprotestmeisje zou geboren worden uit dat ene moment dat ze, met een zonnebril op, tegenover de kampioensbeker staat, terwijl de beveiligers al voorvoelen dat er iets niet klopt. Ze wacht nog even, ademt in, en trekt dan in één beweging haar jurk omlaag.

Het is de eerste keer dat ze aan dit protest meedoet. Ze heeft haar act geoefend, voor de spiegel in Kiev, waar ze na een scheiding in een klein appartement is achtergebleven. Ze heeft twee bandjes van het jurkje afgeknipt die het bleken te hinderen bij het uitgaan, waarmee haar heroïsche striptease alsnog als mondiale klucht op YouTube zou kunnen belanden. Ze is drie keer met een andere groep protestvrouwen meegegaan. Dit is haar vuurdoop. Op het podium poseert ze naast de beker. Ze doet nog alsof ze inderdaad met het ding op de foto wil, zoals ze tientallen mensen vóór zich in de rij heeft zien doen. Wat is dat toch voor iets primitiefs in mensen, dat ze met beroemdheden op de foto willen, ze willen aanraken, beelden willen kussen, kampioensbekers willen aaien?

Ze weet precies wat er gaat gebeuren op het moment dat ze haar borsten ontbloot. Ze zullen haar afschermen, beetpakken, wegvoeren naar een arrestatiebusje. Ze zal verhoord worden door mannen die haar hoer noemen en in het ergste geval zal ze een aantal dagen vastzitten en waarschijnlijk een boete krijgen die uit een collectief fonds zal worden betaald.

Enzovoort. Langzaam zou ze een achtergrond krijgen, een geschiedenis, en haar karakter zou een plot in beweging brengen. Want de plot wordt geboren uit het personage, in plaats van andersom, zoals bij thrillers en soortgelijke flut, waar de plot aan het personage voorafgaat, waar de auteurs hun personages behandelen als vee, dat ze door hun met dranghekken afgezette verhaallijnen jagen.

Fictie kan iets aan het licht brengen waar journalistiek niet bij komt. Een journalistieke of documentaire aanpak van het protestmeisje zou waarschijnlijk haar relatie met de protestbeweging aan het licht brengen en inzoomen op haar motieven. De journalistiek zou hameren op het zusje dat ze verloor aan de prostitutie, op haar eigen verleden van misbruik en/of uitbuiting, enzovoort.

Allemaal prachtig en nuttig, en het zal tijdens dit EK vast allemaal gebeuren, maar de fictie heeft op een heel andere manier toegang tot de werkelijkheid. Fictie over dit Oekraïense protest-flashen zou bijvoorbeeld het raadselachtige verband tussen borsten en wapens kunnen uitdiepen, tussen kwetsbaarheid en kracht, of die tussen de erotiek van het aanraken in voetbal, religie en seks. Bovenal kan fictie in het hoofd van het protestmeisje kijken, wat mij veel meer fascineert dan wat ze in een interview allemaal zou beweren. Zowel de interviewer als de geïnterviewde zou een agenda hebben, en het verhaal daarom door die vooraf opgestelde dranghekken jagen.

Fictie zou ook de tijdloze, mythische dimensie onder de actualiteit kunnen aanraken. Waarom gaan blote borsten en revoluties vaak samen? Je zou via het bekende schilderij van Delacroix kunnen afdalen in het Hooglied, waarin een vrouw dicht: ‘Ik ben een muur,/ mijn borsten zijn als torens./ Zo ben ik in zijn ogen als een stad/ die vrede biedt’.

Fictie bereikt gebieden waar een perskaart geen toegang toe geeft.