Berlijn - Van de buitenkant oogt het uit glas en staal opgetrokken, zes verdiepingen hoge gebouw aan de Otto-Suhr-Allee in West-Berlijn als het kantoor van een bank of verzekeraar. Binnen deze muren speelt zich iets anders af. Hier heerst volgens de Duitse staat niets minder dan een ‘totalitair systeem’ dat tegen de rechtsstaat conspireert.
Deze maand pleitten politici van de christen-democratische regeringspartijen cdu en csu er zelfs voor de organisatie geheel te verbieden. De sekte, met in Duitsland volgens schattingen van de geheime dienst zo'n vijf- tot zesduizend leden, zou ‘met de grondprincipes van onze democratie op voet van oorlog staan’, aldus Joachim Herrmann, deelstaatminister in Beieren. Aanleiding is een kritische film over Scientology op de Duitse televisie, Bis nichts mehr bleibt. De uitzending trok eind maart bijna 8,7 miljoen kijkers.
De Duitse afkeer van Scientology is niet nieuw. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar Scientology officieel als religie erkend wordt, houdt in Duitsland de Verfassungsschutz haar in de gaten. De Beierse geheime dienst spreekt zelfs over een ‘internationale onderneming, die echter niet alleen winstmaximalisatie nastreeft, maar ook een wereldwijde heerschappij volgens haar eigen voorstellingen wil vestigen’. Hoe groot de Duitse aversie is, ondervond filmster en prominent Scientology-lid Tom Cruise. Bij de opnamen van zijn film Valkyrie werd hem toestemming geweigerd om op enkele historische locaties te filmen.
Overdreven? Wie over ‘thetan’ praat, gelooft in een ‘E-meter’ en beweert dat het universum 350 miljard jaren oud is, mag terecht verward genoemd worden. De tienduizenden euro’s die leden betalen aan cursussen en de eigen geheime dienst die Scientology erop nahoudt, maken het zelfs ronduit eng. Maar is Scientology daarmee veel gevaarlijker dan andere sekten of groepen christen- en moslimfundamentalisten?
Een direct na de bewuste documentaire uitgezonden aflevering van het discussieprogramma Hart aber Fair - aantal kijkers: 7,5 miljoen - gaf een aanwijzing waar de Duitse Scientology-allergie vandaan komt. Vier tegenstanders plus presentator hakten ruim een uur lang in op één Scientology-woordvoerder. Interessant genoeg konden de argumenten van de critici nauwelijks verder uiteenlopen. Zo heeft ieder zijn eigen grond om Scientology te haten: voor christenen is het een nepkerk, voor conservatieven een bedreiging voor de staatsmacht. En ook links heeft munitie: een bekende Duitse tv-dominee sprak voor de camera over een uit Amerika overgewaaide ‘mannen- en kapitalistenreligie’.