Caïro - In Caïro blijft het touwtrekken tussen revolutionaire krachten en de autoriteiten. Na weken van sluimer bereikte het protest in de Egyptische hoofdstad vorige week een nieuw hoogtepunt. Woensdagnacht en donderdagochtend vochten duizenden jongeren met de veiligheidsdiensten alsof er nooit een opstand had plaatsgevonden. De scènes deden denken aan de meest gewelddadige dagen van begin dit jaar met noodhospitalen, woedende jongeren, traangas, rubber kogels, molotovcocktails en honderden gewonden.
De druppel die de emmer had doen overlopen was een confrontatie tussen ordetroepen en families van de ‘martelaren van de revolutie’. Die families strijden al maanden voor gerechtigheid. Zij eisen dat hun zaken serieus worden genomen en dat de moordenaars worden berecht. Op de avond van 28 juni ontaardde dit voortdurende protest in felle schermutselingen voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het optreden van de ordetroepen weergalmde door de activistische (online) netwerken, en al snel verschenen duizenden sympathisanten op het Tahrir-plein om hun woede en solidariteit uit te spreken.
Hoewel de behandeling van de ‘martelaren van de revolutie’ een gevoelig onderwerp is voor Egyptenaren heeft de woede diepere wortels. De emmer was zogezegd al weken tot de rand toe gevuld, en een overstroming was op handen. Veel Egyptenaren zijn ontevreden over het tempo en het bereik van de beloofde hervormingen, en zien de militaire interimregering als een verlengstuk van het Moebarak-regime. Zij hebben het gevoel dat de revolutie gekaapt wordt en dat kopstukken van het oude regime nog altijd bescherming genieten. Het proces tegen Habib el-Adly, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, is volgens hen tekenend. Op de zondag voor de rellen werd het proces tegen El-Adly voor de derde keer uitgesteld.
Maar de woede wordt niet door iedereen gedeeld. Of, beter gezegd, veel mensen vinden dat de tijd van protest voorbij is en dat er gewerkt moet worden aan de wederopbouw van het land. Die tweedeling wordt verscherpt door de staatsmedia die de protesten ‘zinloos’ noemen en demonstranten ‘criminelen’ en ‘nietsnutten’.
Nadat de politie zich donderdagmiddag had teruggetrokken, besloten activisten tenten op te zetten op het Tahrir-plein in afwachting van vrijdag 8 juli, de volgende ‘dag van de woede’. Maar zondag werden de overblijvers opnieuw aangevallen en hun tenten in brand gestoken. Het is onduidelijk wie achter de aanval zat, maar geruchten spreken over handlangers van het regime. Het touwtrekken duurt nog voort.