Trivia

Marilyn Monroe en Arthur Miller gingen, toen ze pas getrouwd waren, nogal eens bij Arthurs moeder eten. Die dan altijd zijn lievelingskostje, soep met matzeballen, voor hem maakte. Na ongeveer tien keer achtereenvolgend matzeballensoep te hebben gegeten merkte Marilyn in de taxi naar huis op: ‘Arthur, het is niet dat ik niet van ballen hou, maar zit er nou niks anders eetbaars aan zo'n matze?’

Week zes matzes een minuut in kokend water. Verkruimel ze en pers zoveel mogelijk water eruit. Twee eetlepels kippevet verwarmen, daarin een middelgrote geraspte ui fruiten en lichtbruin laten worden. De verkruimelde matzes toevoegen en twee minuten al roerend meebakken. Beetje peper en zout en kwart theelepel gemberpoeder toevoegen, plus een eetlepel fijngeknipte peterselie. In rap tempo drie eidooiers erbij en als laatste, van het vuur af, drie stijf geklopte eiwitten erdoor. Met de vingers kleine balletjes vormen en die door een beetje matzemeel rollen. Balletjes tien minuten koken in bouillon. Drie of vier (misschien wel vijf) in elk bord leggen en de hete gezeefde vlees- of visbouillon erover gieten. Mocht er van die goudgele kippesoep, met van die vetoogjes met vetbrilletjes op, op stapel staan dan is er geen enkele reden om daar matzoballwise aan voorbij te gaan. De actualiteit roept, en sommige informatie kun je maar beter meteen kwijt zijn zodat die plek door andere trivia kan worden ingenomen.
Zolang het geheugen strekt: precies over één week bij de vertrouwde haringman drie schone haringen kopen. Een half uur in koud water. Een uur in de koude melk. In stukken van vijf centimeter gesneden gaan ze in de jampot waarin al een kleine hoeveeheid rauwe gesneden uiringen en wat zwarte peperkorrels. Bedekken met een aangenaam smakende olijfolie. Na zeven dagen is de haring, naar het schijnt inmiddels ook kosher geworden, opnieuw eetbaar. Ik moet het nog zien en nadere berichten hierover volgen niet.