Het heette de Grote avond van de Beschaving, het werd een typisch staaltje beledigen van de nieuwe Nederlanders, zeg maar de allochtonen. Ik weet zeker dat Jeroen van Merwijk dat niet bedoelt met zijn prijzenswaardige initiatief onder de prikkelende naam Nieuw Elitair Elan, dat je je onder het mom van beschaving alleen richt op blank en blond. Jammer dat juist Wilfred de Jong de be lediging moest personifiëren. We waren al van het scherm gejaagd door een blond meisje dat zeer na drukkelijk kind moest spelen onder het lezen van een volwassen tekst waarvan ze zelf niets begreep, hoop ik.

Maar goed, dat had nog prikkelend elitair kunnen verbeelden. Toen kwamen twee troetelallochtonen in beeld, twee top-freefighters die zeer nadrukkelijk aan het sparren en dus elkaar aan het sparen waren. Geen trap kwam aan, geen stoot kwam door. Vechtsporten als freefight en de daarvan afgeleide sporten worden vooral beoefend en bezocht door allochtonen, zoals het Concertgebouw voornamelijk wordt bezocht door blond en wit. Daar is niets mis mee, zo liggen de feiten nu eenmaal. Ik heb nog nooit de pre sentator van een klassiek concert tijdens het nadrukkelijk stemmen van de instrumenten tegen de kijker thuis horen zeggen dat we net hebben geluisterd naar het stemmen en nog niet naar het concert. Maar na het zeer nadrukkelijke sparren van de twee beroemde freefighters, na hun gallery play, kwam Wilfred de Jong in beeld. En wat zei hij, kijkend in de camera: «Dit was nog maar sparren, hoor.» Want ja, het was de VPRO.

Lieve, door mij bewonderde Wilfred, een blinde kon zien dat de vechters aan het sparren waren. Mijn vraag luidt: waarom zei je dat? Ik weet het wel. Je bent ook een liefhebber van sporten en vooral van topsporters, dus werd juist jij gevraagd twee extreme topsporters te introduceren. Maar je vormde die avond een anachronisme, daar stond niet de liefhebber uit Holland Sport. Je was daar niet op je plaats, je was een vreemde in een wereldvreemd programma waarvoor de prachtige serie waaraan de jongens van Jiskefet bezig zijn, moest wijken. Dat alleen al was onbeschaafd.