Théâtre du Soleil in Parijs bestaat volgend jaar 45 jaar. Zonder onderbreking, onder steeds dezelfde artistieke leiding, Ariane Mnouchkine (Boulogne-sur-Seine, 1939). Rond de afgelopen eeuwwisseling ondernamen ze een project dat vervolgens drie jaar op wereldtournee ging en dat daarna in hun eigen toneelhuis, Cartoucherie de Vincennes is verfilmd: Tambours sur la digue, Trommelaars op de dijk. De film is nu op dvd uitgebracht (ArteVideo) met onder meer Engelse ondertiteling.

Huisschrijver Hélène Cixous bewerkte een serie parabels uit de late Chinese Middeleeuwen, allemaal handelend over de manipuleerbaarheid van de macht over het water en de bescherming van het volk tegen de oerkracht van het water in de vorm van tsunami’s en katrina’s. Centraal staan de trommelaars op de dijk, die voor de diverse richtingen waaruit de rampwind waait verschillende trommelritmes hebben uitgevonden.

Theatrale inspiratiebron voor Tambours sur la digue is het Japanse poppentheater bunraku, waarin heuphoge marionetten worden gemanipuleerd door mannen in zwarte pakken. De dialoogteksten worden vanaf de zijkanten gezongen door zangers/vertellers begeleid door levende muziek. In deze voorstelling worden de marionetten gespeeld door acteurs die de illusie van werkelijke marionetten creëren terwijl ze worden gemanipuleerd door… mannen in zwarte pakken. Naast het speelvlak staat als vanouds de enorme batterij aan muziekinstrumenten, uitgevonden, uitgevoerd en bediend door maître Jean-Jacques Lemêtre.

De filmregistratie van Tambours sur la digue (regie: Ariane Mnouchkine) is meer dan een godswonder: accuraat, precies, liefdevol gemaakt, een uniek toneeldocument van uitzonderlijke kwaliteit. In een half uur bonusmateriaal geeft Ariane Mnouchkine uitleg over de hindernissen die genomen moeten worden om toneeltaal naar filmtaal over te zetten.

Aanbevolen voor liefhebbers!

Ariane Mnouchkine, Tambours sur la digue
(€ 45,-)