New York – Met 475.000 inwoners is Staten Island het kleinste van de vijf stadsdelen van New York. De borough krijgt er waarschijnlijk een nieuwe politieke partij bij, naast de gebruikelijke Democraten en Republikeinen. Staten Island First heet de partij en de naam alleen al zorgt vanwege de associatie met ‘America First’ voor de nodige reuring. En dan wordt de partij ook nog eens opgericht door een lokale Democraat, Mark Murphy.

Wat Murphy precies voorstaat, is nog niet helemaal duidelijk, behalve dat de partij een vehikel wordt waarmee hij in november het presidentschap van Staten Island wil winnen. ‘Ik zoek al heel lang naar een platform dat alle Staten Islanders verbindt’, zei hij tegen de lokale krant The City. ‘Iedere kiezer waarmee ik deze verkiezingscyclus gesproken heb, verlangt naar een president die links noch rechts is.’ Zijn mede-oprichter Sal Albanese, eveneens een Democraat, klonk iets trumpiaanser over de bedoelingen van de partij, waarvan de oprichting volgens hem moet worden gezien ‘als een signaal dat Staten Island eerlijker moet worden behandeld’ – de kleinste borough zou stelselmatig worden achtergesteld bij de grotere stadsdelen.

Staten Island is een buitenbeentje in New York City’s electorale landschap. Met zijn vele alleenstaande huizen, veelal eigendom van mensen met beroepen als politieagent, brandweermens of vrachtwagenchauffeur, doet het stadsdeel eerder denken aan Suburbia. De kiezers, die vaak Ierse of Italiaanse roots hebben, stemmen doorgaans Republikeins. De Democraten moeten het vooral hebben van de eerste- en tweedegeneratie-immigranten in de meer stedelijke wijken, waarvan er vergeleken met bijvoorbeeld Brooklyn en Manhattan niet veel zijn. In 2016 en 2020 stemde Staten Island op Trump.

De Democraten vrezen dat Murphy, die als voormalig Democratisch raadslid flinke naamsbekendheid heeft, veel Democratische kiezers zal wegtrekken. De Republikeinen uitten echter een vergelijkbare angst. Zij hebben namelijk behalve met Murphy ook te maken met Leticia Remauro, een Republikein die namens The Conservative Party een programma à la Trump voorstaat: anti-immigratie, pro-auto en uiteraard eigen volk eerst. Tegen The City verklaarde ze zich niets aan te zullen trekken van Republikeinse druk om zich terug te trekken. ‘Ik sta voor de Conservatieven op het stembiljet en nu opgeven om de Republikeinse kansen te vergroten zou hypocriet zijn.’

Trump mag dan president-af zijn en van Facebook en Twitter geweerd, in Staten Island blaast hij zonder een vinger te lichten een potje mee.